In de schaduw van de Johan Cruijff Arena maakte Shanique Dessing als 16-jarige een indrukwekkend debuut voor ADO Den Haag Vrouwen. Na een veelbelovend eerste seizoen in de Eredivisie stond een knieblessure een internationale doorbraak van de talentvolle vleugelspeler in de weg.

Het is niet veel voetballers gegeven om bij hun debuut op het hoogste niveau direct twee keer te scoren. Shanique Dessing deed dat twee jaar geleden bij haar allereerste optreden voor de hoofdmacht van ADO Den Haag Vrouwen ook nog eens in een uitwedstrijd tegen Ajax en met haar vroegere jeugdidool Anouk Hoogendijk als opponent. Redenen genoeg om met trots op die wedstrijd terug te kijken. Shanique blijft echter liever bescheiden. ,,Ik heb het in die wedstrijd wel goed gedaan, maar de teleurstelling overheerst, omdat wij uiteindelijk met 6-2 hebben verloren.” Dat zij het tegen Hoogendijk mocht opnemen, vond zij ,,wel een dingetje. Dat was alleen maar mooi.”

Overgekomen van VELO had Shanique haar debuut in haar eerste seizoen afgedwongen met haar verrichtingen in het beloftenteam. Als vaak onhoudbare vleugelspeler was zij goed voor 12 doelpunten en 5 assists. In haar eerste Eredivisieseizoen was Shanique met 2 goals en 4 assists ook onmiddellijk van waarde. ,,Voor een eerste jaar heb ik best veel gespeeld. Ik heb het verder vooral als een leerseizoen beschouwd, waarin je je optrekt aan de oudere speelsters.” De meest beklijvende lessen? ,,Hoe je je het beste kunt voorbereiden op belangrijke wedstrijden. Belangrijk is dat je weet wat je als team gaat doen en dat je je in de aanloop rustig houdt, geen gekke dingen doet.”

Aan het slot van het seizoen wenkte een internationaal optreden op het Europees Kampioenschap onder 19, toen een slepende knieblessure roet in het eten gooide. ,,Ik had het seizoen met wat aanpassingen kunnen afmaken, maar aan het einde werd die knie wel pijnlijker.” Na de laatste competitiewedstrijd had Shanique wat hersteltijd, voor zij in twee trainingsstages de kans kreeg een plaats op de EK-eindronde te verdienen. Met pijn in het hart moest zij tijdens de tweede stage besluiten dat het beter was het EK op te geven om volledig te kunnen herstellen.

Na de zomervakantie begon Shanique met aangepaste trainingen om stapje voor stapje aan een rentree te werken. ,,Lastig aan de blessure is dat de pijn nog steeds niet helemaal weg is. Daar moet je dus een goede weg in zien te vinden, want je wil niet dat de blessure terugkomt.” Inmddels traint Shanique wel weer volledig mee en maakt zij bij de beloften steeds meer wedstrijdminuten. Zij maakt zich niet druk over het moment waarop zij weer voor de hoofdmacht in actie kan komen. ,,Het is nu vooral belangrijk om weer fit te worden. Dan komt het voetballen vanzelf weer.” Bij de beloften heeft zij al snel weer laten zien backs nog steeds net zo makkelijk buitenom als binnendoor te passeren. Shanique speelt ook net zo lief op rechts als op links. ,,Op links vind ik het fijn om naar binnen te komen en te schieten. Op rechts spelen is voor mij wat handiger om een voorzet te kunnen geven.”

ADO Den Haag Vrouwen neemt het aanstaande zaterdag 9 maart in de kwartfinale van het toernooi om de de KNVB-beker op tegen DTS Ede. De aftrap in het Cars Jeans Stadion is om 11.30 uur.

(Tekst  Roeland Geling. Foto Peter Looijen)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter