The Mall of the Netherlands in Leidschendam wordt in 2020 duurzaam gekoeld met rivierwater van Dunea. Daarvoor tekenden drinkwaterbedrijf Dunea en investeerder Unibail-Rodamco-Westfield een contract. Dunea levert hiermee voor het eerst aquathermie, een bron van duurzame energie die veel toekomst heeft.  Dunea verkent sinds enige tijd hoe en in welke rol zij met haar enorme infrastructuur aan waterleidingen kan bijdragen aan de vraag naar warmte en koude. Directeur Wim Drossaert: ,,Aquathermie is relatief nieuw, maar zou in 40% van de energiebehoefte kunnen voorzien en zo de CO2-uitstoot aanzienlijk helpen verminderen. We hebben door het gebruik van ons rivierwater de zeer duurzame plannen voor het koelsysteem van het winkelcentrum, met nog eens 10% CO2 reductie verbeterd. Met aquathermie dragen wij bij aan verduurzaming. Dat past bij ons en onze maatschappelijke positie.”

Met dit initiatief starten de partners één van de grootste aquathermieprojecten in Europa. Vastgoedeigenaar, investeerder en exploitant Unibail-Rodamco-Westfield realiseert Mall of the Netherlands. ,,Duurzaamheid is een speerpunt binnen onze organisatie”, verklaart Teun Koek, project directeur. ,,We willen de CO2-uitstoot van projecten op het Europese vaste land in 2030 met 50% hebben teruggebracht ten opzichte van 2015. Initiatieven als deze passen daarom heel goed in onze strategie.”

De gemeente stimuleerde het duurzame energieconcept door met subsidie bij te dragen aan de haalbaarheidsstudie. Wethouder Nadine Stemerdink: ,,Met dit project hopen we andere gemeentes te inspireren om te innoveren op het gebied van duurzaamheid. Het was voor onze gemeente een unieke kans om de verbindende schakel te zijn tussen Unibail en Dunea. We kijken of aquathermie ook een rol kan spelen bij de vervanging van aardgas in de bestaande- en nieuwbouw. De rivierwaterleiding van Dunea ligt tenslotte door onze gemeente.”

Het gebouw krijgt straks te maken met een warmte-overschot vanwege alle lampen en winkelend publiek. Die warmte wordt opgeslagen in de grond om te hergebruiken als het gebouw verwarming nodig heeft. Als er koeling nodig is, is die het liefst ook duurzaam en voorradig. Dit is waar Dunea een rol gaat spelen. Het water dat vanaf de rivieren Maas en Lek naar de duinen wordt gepompt om drinkwater van te maken, is in de winter zo koud dat het via een warmtewisselaar met gemak water uit de warmteopslag kan laten afkoelen, zonder dat dit nadeel oplevert voor de drinkwaterproductie. Deze koude wordt dan ook opgeslagen in de grond en weer gebruikt in de zomer. De werkzaamheden starten in de loop van 2019 en de verwachte oplevering is in 2020. (illustratie Dunea)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter