Mening
Minks wekelijkse column: Het buurthuis

,,Dien en haar man Toon zaten, met de slaap nog in hun ogen, aan de keukentafel het eerste bakkie koffie naar binnen te werken. Die verjaardag van gister was erg gezellig, alleen nu was het ff minder, voor dag en dauw op, naar de groeten veiling, hun slag slaan, goedkope groenten. Laat in de middag naar de markt voor vis voordeel. Dien kookte sinds jaar en dag in het buurthuis voor bewoners uit de omgeving die daar dringend behoefte aan hadden. Ze was een keukenprinses, beter nog, een keuken keizerin, haar  volgelingen waren, zo langzamerhand, talrijk. Niet in de minste plaats door de hoge standaard van Dien’ s kookkunst en de uiterst lage prijs.

Met een forse glimlach roerde ze in de kolossale pannen of het een lieve lust was. Overal hield ze rekening mee, oma Trien zoutloos, kleine Keesje glutenvrij, mooie Miranda vega en dan waren daar de Moslims en Hindoes met respectievelijk hun varkensvrees en runderrespect.  Na veel creativiteit en puzzelen bleek in Dien toch te zijn gevonden, de kok die wél kon koken voor alle monden.

Een drankje bij het eten mocht, niet meer dan twee, een regel ingevoerd na een uit de hand gelopen handgemeen met een aantal ‘zwaar op de hand zijnde’ buurtalcohollisten die wel voor de lage prijs gingen maar niet voor het eten. Achteraf werden de slobberaars die hun hand overspeeld hadden toch nog de hand boven het hoofd gehouden en mochten zij weer aanschuiven mits ze hun dranklust en handen thuis hielden.

En dan is daar ook nog Gerard, een bazig type die wat moeite met autoriteit heeft, zullen we maar zeggen, onlangs was hij door twaalf agenten na een lange cyclus van praten, duwen, trekken en vooral vloeken met ‘man en macht’ ingerekend en in plaats van Dien’ s heerlijk eten een paar dagen op water en brood gezet. Als spijtoptant probeert hij zich nu te rehabiliteren door gedwee af te ruimen en af te wassen.

,,Tis soms niet makkelijk”, zegt Dien. ,,Wegsturen is geen optie, juist voor deze mensen doen we het, dit buurthuis is voor velen het laatste dat rest.”

Dien, dat je nog maar lang hun potje mag koken, je bent een topper!!!”

(Tekst: Mink Out. Meer: www.conck.nl)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter