Wethouder Astrid van Eekelen heeft onder grote publieke belangstelling in Museum Swaensteyn de opening verricht van de tentoonstelling ‘Een stil geluk. Gerke Henkes, het Hollandse interieurstuk in de 19de eeuw’. Hierbij maakte een van de bruikleengevers, Willem Bleuland van Oordt, bekend dat hij en zijn broers en zussen hun archief van Gerke Henkes aan het museum schenken.

 Gerke Henkes was zeer actief in het kunstenaarsleven van zijn tijd. Hij was lid van Pulchri Studio en nam deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De grote schilders van de Haagse school – Hendrik Willem Mesdag, Jacob Maris, Jozef Israëls en P.J.C. Gabriël – waren zijn vrienden. Het nu geschonken archief bevat correspondentie met hen, alsmede met tal van andere kunstenaars van omstreeks 1900. Ook bevat het archief persoonlijke documenten. Enkele tientallen van deze archiefstukken maken deel uit van de tentoonstelling.

De staf van Museum Swaensteyn is zeer verguld met deze schenking. Directeur Peter van der Ploeg: ,,Het is een uiterst genereus gebaar om zo’n archief, dat al meer dan een eeuw nauw verbonden is met de geschiedenis van je familie, je voorouders, aan het museum te schenken. Wij beschouwen deze gift als een mooie en passende afsluiting van het werk aan de tentoonstelling. De komende periode zullen wij het archief digitaliseren en registreren, zodat het beschikbaar wordt voor kunsthistorische onderzoekers. Het is een prachtig en kostbaar stuk Voorburgse geschiedenis.’”

Tijdens de opening van de tentoonstelling overhandigde Femke Overdijk, conservator van Museum Swaensteyn, het eerste exemplaar van een boekje over Gerke Henkes en zijn werk aan Astrid van Eekelen. Dit rijk geïllustreerde boekje, de eerste publicatie over Henkes, is voor € 4,95 te koop in de museumwinkel. De tentoonstelling is te zien tot en met  8 juni. Op de foto neemt Astrid van Eekelen het boekje over Gerke Henkes in ontvangst. (Foto Charles Groeneveld)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter