Nieuws
D66 waarschuwt voor hogere lasten

De coalitie van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP zal gezien de slechte financiële situatie van de gemeente likkebaardend naar een verhoging van de gemeentelijke belastingen kijken. Dat stelt D66-fractieleider in de gemeenteraad Jacco van Maldegem. Volgens hem is dat de verkeerde aanpak.  ,,Dat is niet hoe D66 de gemeente financieel gezond wil houden. De politiek is er om keuzes te maken.’’

De coalitie kondigde eerder aan met ingang van 2020 jaarlijks 2,2 miljoen euro te gaan bezuinigen. Tegelijk geeft de coalitie 1,2 miljoen euro meer uit  dan er binnen komt. Daarbij rekent de coalitie echter op extra inkomsten door de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco. Daardoor zou er in 2020 tussen 80 en 100 miljoen euro binnen kunnen komen.

Van Maldegem: ,,Zonder verkoop van Eneco is gemeente niet langer financieel gezond. En dan zit de nieuwe Vlietbrug nog niet eens in de begroting.” Behalve lastenverzwaringen waarschuwt de D66-voorman voor lagere subsidies aan sportverenigingen, musea die de deuren moeten sluiten, speeltuinen die niet meer onderhouden worden, korten op de financiële middelen van de bibliotheken en het staken van schoolvervoer voor kwetsbare leerlingen.

D66 roept burgers op mee te denken over alternatieven voor de snoeioperatie van de coalitie. Van Maldegem zelf wijst op allerlei uitgaven van de coalitie die volgens hem onnodig zijn. ‘Weggegooid geld’, zo meent hij. Kort voor de zomer moet de politiek beslissen over het kader voor het opstellen van de begroting 2020, inclusief de bezuinigingen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter