Nieuws
Eigenaren Huygenskwartier willen geen investeringszone

De pandeigenaren in het Voorburgse Huygenskwartier zien vooralsnog niets in de oprichting van een zogenoemde Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Dat hebben zij de gemeente laten weten. De gemeente wil nu proberen met enkele eigenaren toch een start te maken in de hoop dat anderen laten aansluiten.

Samen met andere ondernemers kunt u een Bedrijven Investeringszone (BIZ) oprichten. Een BIZ is een afgebakend gebied op een bedrijventerrein of in een winkelgebied. Met elkaar wordt geïnvesteerd in een aantrekkelijke en veilige bedrijfsomgeving. De Wet op de bedrijveninvesteringszones, ook wel de BIZ-wet genoemd, regelt hoe de ondernemers een BIZ moeten oprichten. De BIZ-wet bepaalt bijvoorbeeld de looptijd, de hoogte van de bijdrage en aan welke eisen de oprichting moet voldoen.

Als de BIZ is opgericht, betalen de ondernemers in die zone een heffing aan de gemeente. De gemeente geeft de opbrengst als subsidie aan de BIZ-vereniging of BIZ-stichting die de activiteiten uitvoert. Alle ondernemers in de BIZ moeten de BIZ-bijdrage betalen. Hiervoor moeten genoeg ondernemers het plan voor een BIZ steunen. De hoogte van de bijdrage hangt af van de WOZ-waarde.

De activiteiten in de BIZ zijn een aanvulling op die van de gemeente. De activiteiten die de BIZ-vereniging onderneemt, zijn bijvoorbeeld: het verbeteren van verkeersvoorzieningen, bewegwijzering, groenvoorziening, afvalinzameling, verlichting, schoonmaak, onderhoud, herstel van schade, brandveiligheid, graffitiverwijdering, het vergroten van de veiligheid door bijvoorbeeld extra surveillance, hekwerken en camerabewaking.

In het Huygenskwartier is nu een Ondernemersfonds actief. Ook dat werkt op basis  van een heffing die naar de gemeente gaat. Vanuit de opbrengst worden activiteiten betaald. De BIZ gaat echter veel verder. De deelnemers nemen feitelijk veel taken van de gemeente over.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter