Nieuws
Projectkoor brengt Crucifixion in Koningkerk

In de Koningkerk aan de Bruinings Ingenhoeslaan in Voorburg wordt zaterdag 30 maart de Crucifixion van John Stainer uitgevoerd. De aanvang is om 20.00 uur. Leden van de cantorij oefenen samen met
zangliefhebbers uit de wijkgemeente De Open Hof en ver daarbuiten elke vrijdag onder leiding van Jeroen Bosman en met Andrew Wright op de piano aan het stuk verder. In korte tijd is er een projectkoor van ongeveer 50 leden ontstaan. Het muziekstuk volgt het passieverhaal op de voet en door met elkaar echt ‘muziek’ te gaan maken, komt via de tekst en de muziek het verhaal ‘dichterbij’. Bij de generale repetitie met de solisten Erik Merx en Joris Smits valt dan alles op zijn plek en op zaterdagavond 30 maart gaan de deuren van de Koningkerk open en is men om 20.00 uur van harte welkom om naar The Crucifixion te komen
luisteren. Ter dekking van de onkosten wordt een vrijwillige inzameling gehouden.

‘The Crucifixion’ is een Engelstalig muziekstuk van John Stainer. Het stuk is geschreven voor tenor en bas solo, gemengd koor en orgel. De tekst van het werk volgt het lijdensverhaal van Jezus op de voet. John Stainer werd in 1840 geboren in Londen in een groot gezin met negen kinderen. Al vroeg bleek zijn muzikaliteit. Toen hij koorknaap werd aan de St Paul’s kathedraal in London was hij al een verdienstelijk pianist. Naast piano speelde hij viool en fluit. Hij studeerde bij vooraanstaande Engelse leraren en vorderde zo snel dat hij al in 1857 ( 17 jaar oud) benoemd werd als organist aan het St. Michael’s College te Tenbury. Vier jaar later vertrok hij naar Magdalen College te Oxford, terwijl hij bezig was met een studie aan St. Edmunds Hall. In die tijd begon hij ook met het componeren van kerkelijke muziek.  Stainer was een groot organist en een gevierd begeleider. Hij heeft grote invloed gehad op de Anglicaanse kerkmuziek.
Ter dekking van de onkosten wordt een vrijwillige inzameling gehouden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter