Ruim een vijfde van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder beschouwt zichzelf als zeer gelukkig. Op een schaal van 1 tot en met 10 waarderen ze hun geluk met een 9 of 10. Hiertegenover staat een kleine minderheid van nog geen 3 procent die zichzelf als ongelukkig bestempelt. (bron cbs) Mooie cijfers allemaal, maar wat is dat nou eigenlijk, geluk? Het geluksgevoel is het gevoel waar je zelf invloed op hebt. Maar hoe dan? Daar zijn veel onderzoeken naar gedaan en boeken over geschreven. Iemand die hier heel veel van weet is hoogleraar Jan Auke Walburg.

Volgens hem kan ieder mens een gelukkig, betrokken en zinvol leven leiden. En dat is een stuk minder moeilijk dan je denkt met de zes principes van duurzaam geluk.

 1. Vertrouw op jezelf, gun jezelf ook de leuke dingen en denk positief.
  Wat zijn je sterke punten? Ben je bijvoorbeeld een heel zorgzaam persoon? Ga hier wat mee doen. Ga eens helpen op een school of in een verzorgingstehuis. Doe de dingen die jij leuk vindt om te doen en je makkelijk af gaan. Zit het even tegen? Ga niet bij de pakken neerzitten maar probeer het opnieuw en wees lief voor jezelf. Daar krijg je energie, zelfvertrouwen en een dosis goed gevoel van!
 2. Geef je leven zin. Pak een oude hobby op of probeer iets nieuws.
  Er is zo veel te doen in de buurt. Misschien zitten er wel hele leuk activiteiten bij. Probeer dingen uit, je kan er altijd weer mee stoppen en misschien ontdekt je wel een nieuw talent! Jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe ervaringen op doen zijn erg belangrijk voor je geluksgevoel. En zo heb je ook weer nieuwe dingen om over te praten.
  Of is er misschien iemand die jou hulp kan gebruiken? Misschien de oudere buurman of de buurvrouw uit de straat met een jong gezin? Een ander helpen kan ook zorgen voor zingeving.
 3. Leef bewust en geniet van het moment.
  Sta af en toe eens stil bij de mooie dingen van het leven. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Juist de kleine geluksmomentjes op een dag zijn heerlijk zoals een mooie zonsondergang, een lekkere maaltijd of fijn binnen zitten als het buiten regent. Zie, proef, voel, beleef al die kleine geluksmomentjes. Ze zijn er namelijk altijd, je hoeft ze alleen maar te zien.
 4. Praat met vrienden, familie en buren en ontmoet nieuwe mensen.
  Dit kan soms wat lastig zijn, zeker als je net verhuisd bent of iedereen om je heen er niet meer is. Je kunt een keer naar een clubje of bijeenkomst kunnen gaan. Zoals een koffie ochtend, bingomiddag of soos. Dan heb je een gezamenlijke interesse of doel en is het beginnen van een gesprek een stuk makkelijker.
 5. Beweeg, eet gezond en ontspan
  Kies een activiteit die bij je past en waar je plezier in hebt. Zo zijn er verschillende (gratis) sportprojecten voor alle leeftijdsgroepen. Maar je kunt ook kijken bij de grotere sportclubs om te voetballen, tennissen of hockeyen.
  Daarnaast zijn er ook veel eetprojecten in de gemeente. Kijk eens of er een is die bij je aansluit.
 6. Deel je geluk: Inspireer anderen!

Dit kan op zoveel manieren. Je kunt een donatie doen in de vorm van geld of tijd. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een gezellige activiteit in je buurt organiseren. Maar deelname aan een schilderclubje kan natuurlijk ook zodat je met je schilderkunsten anderen kan inspireren. Er zijn genoeg activiteiten en projecten in de gemeente te vinden die jou kunnen helpen in de zoektocht naar geluk. Denk niet te groot en maak het jezelf niet te moeilijk. Ga op zoek via internet of vraag eens binnen je sociale netwerk.

Met de zes principes van duurzaam geluk wordt ook gewerkt bij Welzijn op Recept. Welzijn op Recept is een samenwerking tussen Woej en alle huisartsen in de gemeente. Het is bedoeld voor volwassenen die niet lekker in hun vel zitten, niet door medische redenen, maar omdat ze uit balans zijn. Soms uit dit zich ook in medische klachten. Dit kan bijvoorbeeld komen door een grote levensgebeurtenis. Zoals het overlijden van je partner, met pensioen gaan of een verhuizing. Samen met de welzijnscoach wordt er naar de zes principes van duurzaam geluk gekeken en welke punten verbeterd kunnen worden. Met de welzijnscoach stel je een plan op waar je aan kan werken. Door dit traject kom je meer in balans waardoor je geluksgevoel ook weer kan groeien! Je kunt je aanmelden voor Welzijn op Recept via de huisarts of praktijkondersteuner. (Maaike Smith, Woej)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter