Mening
Bouw die parkeerplekken
,,De situatie in het Damcentrum is al jaren aan het verslechteren, met name met parkeren en de doorstroming. En nu loopt alles op een hoop, meer verkeer, minder parkeerplekken en de opgekropte frustratie komt er nu uit.  Omdat de lokale politiek altijd de juiste oplossingen weet als ze in de oppositie zitten, maar zodra ze in de coalitie zitten, verandert er geen moer. Het zijn net hondjes die achter een auto aanrennen, als ze er eentje te pakken krijgen, hebben ze geen idee wat ze er mee aan zouden moeten.

Eerdere coalities, nog met de VVD onder leiding van Marcel Houtzager, lieten het centrum volbouwen en vernieuwen. Leidschendam Centrum moest omhoog in de vaart der volkeren. En dat alles in smalle, historische straten, de Sluis en verkeer dat zowel de Vliet over moet als erop vaart. Dat kon niet goed blijven gaan, een kind kon het zien aankomen. Toen een jaar of tien geleden de economische crisis kwam, liepen projecten vertraging op en ebde de potentie van het centrum weg. De Hema vertrok – altijd een slecht teken – en de ‘Nieuwe Grachtengordel’ is dat nog allerminst. Omwonenden klagen al jaren steen en been over het gebrek aan parkeerplaatsen en de slechte doorstroming.

De afgelopen drie, vier jaar is er niets gebeurd. Voormalig wethouder Floor Kist van GroenLinks wilde als notoir autohater vooral dat mensen op de fiets gingen. Coalitiegenoot GBLV vond het toen allemaal prima. VVD en CDA wilden parkeerplekken toen ze in de oppositie zaten en bleven maar roepen om een fatsoenlijke parkeerbalans en een visie op Leidschendam-Centrum.
Nu lijken de rollen omgekeerd. Coalitiepartijen VVD en CDA krijgen het niet voor elkaar om zelf met een visie op het Damcentrum te komen. Nu zijn het oppositiepartijen GroenLinks en GBLV die om een raadsenquête vragen. Waarom? ‘Om ervan te leren’ wordt er dan geroepen. Dank je de koekoek. De gemeenteraad hoeft helemaal niets ’te leren’. Ze hebben zelf telkens braafjes in meerderheid meegestemd langs de lijn die de wethouders – van welke politieke kleur  dan ook – voorstelden. Over leermoment gesproken: misschien zouden ze eens moeten leren om dat niet te doen. Nadenken houdt blijkbaar op zodra politieke partijen een raadsmeerderheid bij elkaar geknutseld hebben.

Ja, politiek gezien snap ik dat wel dat GBLV en GL dat willen. Een stok om de coalitie mee te slaan en een wethouder in de problemen te brengen (Met als bonus voor GBLV zoete wraak voor de raadsenquête Duivenvoordecorridor waar ze eerst weliswaar VVD-wethouder Heleen Mijdam ten val brachten, maar vervolgens hun eigen grote leider Frank Rozenberg in grote integriteitsproblemen zagen komen door een heimelijk aangepakte usb stick met geheime informatie).
Stel: er wordt een raadsenquête ingesteld. En dan? Een half jaar, driekwart jaar onderzoek doen door de gemeenteraad, waarbij (voormalige) wethouders en ambtenaren onder ede worden gehoord. Tienduizenden euro’s worden uitgeven en intussen ligt alles in Leidschendam-Centrum stil. Want het onderzoek loopt. En wat zal de conclusie zijn…. dat er misschien fouten zijn gemaakt en zaken misschien anders zijn gelopen dan ze vooraf waren voorzien.
Tja. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Verkeerde inschattingen, want wie had de crisis kunnen voorzien? Dan zitten we inmiddels eind 2019, begin 2020 en is er nog geen parkeerplek bij gekomen. Wat schieten omwonenden en iedereen die naar het Centrum wil daar nu mee op? Ik wil de problemen in het Damcentrum absoluut geen mug noemen maar een raadsenquête is wel met een kanon schieten.
Hup, VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP, ga gewoon eens aan het werk. Voer die visie uit die in jullie verkiezingsprogramma’s staat. De spades moeten de grond in en dan is jullie danig ingeteerde geloofwaardigheid ook weer enigszins gered. Gelukkig heeft de verantwoordelijke wethouder alvast haar naam mee: Bouw. Ik zeg: Bouw, die parkeerplekken.”
(A.H. Brink)
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter