Met een team van klasgenoten op het Rijnlands Lyceum Sassenheim werd Bo Vonk in 2013 gekroond als straatvoetbalkampioen van Nederland. Op het veld opgeleid bij Ter Leede dwong de rechtsback dit seizoen bij ADO Den Haag Vrouwen een promotie van de beloften naar de hoofdmacht af.

Geboren en getogen in Sassenheim speelde Bo Vonk eerst korfbal bij TOP, om vervolgens tot de conclusie te komen dat voetbal veel leuker was. Vanaf de E-pupillen speelde zij voor Ter Leede, dat vrouwenvoetbal hoog in het vaandel heeft staan. ,,Ze deden daar alles om mij op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen.” Voor de getalenteerde verdediger werd tot en met de B1 steeds een plek ingeruimd in de selectieteams van de jongens. Tussendoor wist Bo met een meidenteam van het Rijnlands Lyceum een typische jongensdroom te realiseren door straatvoetbalkampioen van Nederland te worden. ,,Dat was super leuk.”

Toen zij A-junior werd, besloot Bo over te stappen naar het vrouwenvoetbal. ,,Bij de A-junioren zag ik het mij bij de jongens vooral fysiek niet meer redden.” Overstappen naar de vrouwen van Ter Leede was een optie, maar Bo zag bij ADO Den Haag Vrouwen een snellere route naar de top. Op de haar vertrouwde positie van rechtsback is Bo altijd goed geweest in het uitschakelen van haar directe tegenstander. Haar voetballend voorbeeld, de Braziliaanse linksback Marcelo, is juist sterk als hij mee naar voren kan gaan. ,,Dat lijkt mij zelf ook leuk om vaker te doen, maar mijn grootste kwaliteit is nog steeds verdedigen.”

Na met de beloften van ADO Den Haag Vrouwen eerst een seizoen in de Topklasse te hebben gespeeld, begon zij deze voetbaljaargang in de nieuwe beloftencompetitie van de Eredivisieteams. ,,In de Topklasse speelden wij vaak tegen wat oudere, fysiek sterke meiden met de nodige ervaring en nu tegen jonge talenten. Dat is toch anders voetballen.”  De Haagse beloften begonnen het seizoen met dubbele cijfers tegen Achilles ’29 (10-0). Vervolgens werd echter voornamelijk verloren. ,,Natuurlijk is het leuker om wedstrijden te winnen, maar bij de beloften gaat het toch vooral om opleiden”, reageert Bo filosofisch.

Zelf toonde zij voldoende progressie om in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen PSV als invaller haar Eredivisiedebuut te maken. ,,Bij de beloften ben ik vooral voetballend beter geworden. Ik heb nu meer rust aan de bal en vind gemakkelijker het shirt met de goede kleur.” Kwam zij bij haar debuut slechts de laatste zeven minuten in actie, direct na de winterstop moest zij in een bekerduel met PSV als basisspeler 120 minuten aan de bak. ,,Dat was een onwijs spannende wedstrijd, waarin PSV van 3-0 achter nog terugkwam tot 3-3. Na 90 minuten was ik al erg moe. Gelukkig hebben wij het in de verlenging vol weten te houden en dat wij na strafschoppen uiteindelijk wonnen was gaaf.”

In een derde ontmoeting met de Eindhovenaren moest Bo onlangs vroeg worden gewisseld. ,,Ik had op de training last van mijn lies gehad, maar dat was overgegaan en tijdens de warming-up had ik nergens last van.” Dat veranderde toen zij na 5 minuten een sprint trok. Bo vroeg direct om een wissel. ,,In zo’n wedstrijd kun je het je niet veroorloven niet voluit te kunnen gaan.”

Bo combineert het voetbal met een opleiding aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding, tegenwoordig gehuisvest in de Sportcampus Zuiderpark. De opleiding is haar op het lijf geschreven, maar wel zwaar. ,,Ik sport elke dag op school en moet daarnaast ook nog trainen.” Bo kan zich voorstellen dat zij later op een middelbare school als gymlerares aan de slag gaat. Eerst wil zij verder groeien als voetballer. ,,Op een gegeven moment hoop ik vast in het eerste te staan en daarna zie ik wel verder. Ik probeer in ieder geval zo hoog mogelijk te komen.”

ADO Den Haag Vrouwen speelt vrijdag 29 maart aanstaande in het eigen Cars Jeans Stadion tegen FC Twente. De wedstrijd begint om 19.30 uur.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter