De Erfgoeddag 2019 en de opening van het watersport-/toeristenseizoen hebben dit jaar een bijzondere glans. In de eerste plaats omdat het thema ‘Schatten van de Gouden Eeuw’ is. Daarbij vindt de opening van het vernieuwde sluisgebied in Leidschendam plaats door commissaris van de Koning Jaap Smit.Dat alles staat te gebeuren op zaterdag 13 april.

Tijdens de Erfgoeddag kan men meerijden met historische bussen langs verschillende erfgoedlocaties. Vanaf het Stationsplein in Voorburg rijdt vanaf 12.30 uur elk half uur een gratis bus (tot 16.30 uur). Of vaar vanaf 12.00 uur gratis mee met de Ooievaart tussen Voorburg en Leidschendam. Er zijn verschillende opstapplaatsen.

Ook rijden historische figuren per koets door de gemeente. Maak kennis met Christiaan Huygens of Rembrandt van Rijn. Zij vertellen over hun bewogen leven en bezoeken de verschillende erfgoedlocaties. Wethouder Astrid van Eekelen zal de Erfgoeddag en het Mooi Voorburg-jaar op 13 april om 12.00 uur openen bij de dorpspomp in Huygenskwartier Voorburg, met muzikale omlijsting van Drumfanfare Forum Hadriani.

Belangstellenden kunnen deze dag vanaf 12.00 uur molens, musea en andere erfgoedlocaties gratis bezoeken, met vele extra activiteiten. Zo heeft Houtzaagmolen De Salamander rondleidingen en zaagdemonstraties, is de speeltuin van Kinderboerderij Essesteijn open, kunt u Park Dorrepaal bezoeken, heeft Museum Swaensteyn een tentoonstelling en instaprondleidingen en kunt u het huis en de tuin van Huygens’ Hofwijck bezoeken.

Ook voor kinderen zijn er activiteiten zoals figuurzagen bij molen De Salamander en kinderspeurtochten bij Museum Swaensteyn. Snuffelaars kunnen terecht bij Molen de Vlieger, waar vanaf 12.00 uur zoldervondsten te koop zijn. De Oude Kerk in Voorburg is open en het prachtige Marianneorgel wordt bespeeld. De Vereniging Erfgoed Leidschendam houdt een fototentoonstelling en een historische wandeling. In de Bibliotheek is een lezing over De Gouden Eeuw. Naast de erfgoedpartners doen o.a. ook het Haags Busmuseum, Scouting Hubertus-Brandaan, Stichting De Ooievaart en Stalhouderij Hanemaaijer mee aan de Erfgoeddag en opening van het Watersport-/ toerisenseizoen.

De Gouden Eeuw was een bloeiperiode in de Nederlandse geschiedenis. In handel, kunst en wetenschappen. En juist in die handel was de Vliet een belangrijke ader. De Vliet is een van de oudste en meest drukbevaren trekvaarten in Zuid-Holland. De ligging in de nabijheid van grote steden als Den Haag en Leiden heeft de Vliet prachtige buitenplaatsen aan het water opgeleverd en een scala aan bedrijvigheid.

Op 13 april herleeft de Gouden Eeuw op de Vliet.  Vanaf 14.00 uur is het feest in en rond het sluisgebied van Leidschendam. Een DJ speelt ‘Kids Hits’ en er is een meet & greet met K-C langs de kade. Captain Midnight laat het centrum van Leidschendam swingen. Hoogtepunt is de opening van het vernieuwde sluisgebied (17.15 uur) door commissaris van de Koning Jaap Smit. Vele boten laten het sluisgebied goud kleuren. Cultuur, erfgoed en watersport geven zo samen een gouden randje aan deze bijzondere dag.

U kunt het programma vinden op www.aandevliet.nl. Verder vindt u informatiefolders in winkels, bij de VVV in Voorburg (Herenstraat 101) en de VVV’s in Den Haag. Bijgaand een filmische impressie van Jacques van Herten: https://www.youtube.com/watch?v=OAVtLFqx0ME

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter