Nieuws
Restauratie toren dr. Neherlaboratorium

De 52 meter hoge toren van het dr. Neherlaboratorium in Leidschendam wordt gerestaureerd. De toren, die in 1955 werd gebouwd, wordt zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De nieuwere delen worden gesloopt.

Bij de werken wordt de betonnen liftkern schoongemaakt en gezandstraald zodat deze van buitenaf weer zichtbaar wordt. Het onderliggende grindbeton moet ook weer zichtbaar worden. De bestaande kozijnen en het dak worden weggehaald en vervangen door nieuwe conform het oude ontwerp.

Binnen worden de radiotoren verwijderd. De vloeren en zijwanden worden schoongemaakt. Aan de buitenkant vinden betonreparaties plaats. Stalen puien worden hersteld. Er wordt nieuw glas geplaatst. De plafonds binnen worden kaal gemaakt. De elektrische bedrading wordt vervangen.

De werken zullen vanwege het zandstralen gepaard gaan met geluidhinder voor de omgeving.

Het complex is sinds 2009 een Rijksmonument. De architect was S.J. van Embden. Dr. Neher was de PTT-baas tussen 1949 en 1954. In het laboratorium werd onder andere een van de eerste computers in Nederland, de ZEBRA, ontwikkeld.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter