Mening
U zegt het maar: ‘Ik ben niet overtuigd’

VVD-gemeenteraadslid Philip van Veller staat bekend als een intelligent man. Als hij over een voorstel van een wethouder zegt ‘ik ben niet overtuigd’ moet er wel iets aan de hand zijn. De liberaal, nota bene deel van de coalitie, maakte zijn opmerking bij een voorstel van wethouder Nadine Stemerdink.

Zij wil het operationeel houden van 65 gemalen en persleidingen in de gemeente voortaan samen met Pijnacker-Nootdorp en Delft gaan regelen. Dat is volgens haar nodig omdat de gemeente niet meer voldoende gekwalificeerde mensen kan vinden om dat werk te doen. De gemeente heeft nu drie monteurs in dienst, dat zouden er eigenlijk twee maal zo veel moeten zijn.

Door in een poule met Pijnacker-Nootdorp en Delft te gaan werken kan het personeelstekort opgevangen worden, aldus Stemerdink.

Klinkt aannemelijk. Maar waarom moet dit 70.000 euro per jaar extra gaan kosten, zo vroeg Van Veller zich af. Zijn collega Jacco van Maldegem (D66) becijferde de extra kosten zelfs op een half miljoen.

Op dat laatste cijfer reageerde Nadine Stemerdink niet. Wel op het eerste: die 70.000 euro dus. Zij verklaarde dat als volgt: er gingen weliswaar drie monteurs bij de gemeente weg (om op te gaan in de poule die gevormd wordt door Pijnacker-Nootdorp, red.) maar omdat de afdelingen personeelszaken en financiën bij de gemeente daardoor niet kleiner worden, ontstaan er extra kosten.

Dus omdat de ambtenaren bij personeelszaken en financiën iets minder te doen hebben, kosten ze ineens meer. Nu heeft de gemeente zo’n 650 mensen in dienst. Drie eraf is dus 0,5 procent. Als 0,5 procent gelijk zou staan aan 70.000 euro staat 100 procent gelijk aan 14 miljoen euro. Dat zou dan de loonsom van het hele gemeentelijke apparaat moeten zijn. Maar die is 80 miljoen euro. Dus er klopt iets niet.

Nadine Stemerdink lijkt het allemaal weinig uit te maken. Zij hield Van Veller voor dat het eigenlijk niet om extra uitgaven ging – dus geen tegenvaller – omdat de extra last gedekt werd uit de opbrengsten rioolheffing. De heffing die alle inwoners betalen.

Kennelijk betalen wij met z’n allen dus te veel rioolheffing als daar zo maar 70.000 euro extra uit te halen valt. Los daarvan: waarom moeten de inwoners opdraaien voor deze plotse samenwerking met Delft en Pijnacker-Nootdorp?

Van Veller was dus ‘niet overtuigd’. Net zo min als Jacco van Maldegem, Floor Kist (GroenLinks) en Sanja Duijvestijn (GBLV). Dus zit Nadine Stemerdink klem want het gaat wel om een meerderheid in de gemeenteraad die zich tegen haar plannetje keerde.

De bestuurder zelf begreep er allemaal weinig van. Ze toonde zich ‘verbaasd’ over de reacties. Volgens haar kon de gemeenteraad al sinds augustus 2018 weten waar zij mee bezig was. Want toen zond ze al een brief over de zaak aan de raad.

Helaas midden in de vakantie van de gemeenteraadsleden. Bovendien stond daar niets in over de extra kosten.  Nadine Stemerdink beloofde de morrende raadsleden snel extra informatie over de zaak in een poging een politieke nederlaag te voorkomen. Over twee weken praat de gemeenteraad weer over de zaak.

Hopelijk wordt dit  onzalige plan dan getorpedeerd. 70.000 euro voor ambtelijk hobbyisme in een tijd dat de gemeente 2,2 miljoen euro per jaar moet bezuinigen is te gek voor woorden. En toont aan dat ze op het Raadhuis in hun eigen waanwereld leven.

(naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter