Constantijn ‘ontdekt’ Rembrandt. Dat is het thema van een lezing, die zaterdag 13 april wordt gegeven in de bibliotheek aan de Koningin Julianalaan 257 in Voorburg. Van 14.15 tot 15.00 uur kan men gratis luisteren naar Peter van der Ploeg, directeur Huygens’ Hofwijck. Tijdens zijn lezing zal hij het verhaal van Constantijn & Rembrandt belichten, maar tevens een inkijkje geven in het maken van een filmdocumentaire over dit onderwerp.

De lezing gaat om 14.15 uur van start en zal zo’n 45 minuten duren. Voorafgaande zullen Constantijn Huygens en Rembrandt van Rijn ook zelf aanwezig zijn in de bibliotheek, na de start van de lezing vertrekken de historische figuren per koets richting Molen de Vlieger. Dat alles in het kader van de Erfgoeddag ‘Schatten van de Gouden Eeuw’ die zaterdag de 13e wordt gehouden.

Constantijn Huygens was gedurende 62 jaar secretaris van de Oranjes. Daarnaast was hij dichter, architect, componist en musicus. Zijn roem als kunstkenner berust voor een groot deel op zijn ontdekking in 1629 van de jonge Rembrandt als een genie in de dop. In de jaren daarna bezorgde Constantijn Rembrandt opdrachten voor het Haagse hof en schreven ze elkaar. De enige zeven brieven van Rembrandt die bewaard zijn gebleven beginnen met ‘Waarde Heer Huygens’. 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter