Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ,,Deze wintergroene Zilverbes heeft vorig najaar uitbundig gebloeid. Het is goed te zien dat ze flink bestoven is door allerlei insecten. Dit exemplaar hangt vol met bessen. Ze is een populaire dame binnen openbaar groen, ze blijft groen in de winter en is redelijk zout tolerant. Ze schroomt niet om te groeien naast wegen waar strooizout gebruikt wordt.

Daarnaast leeft ze in symbiose met een bacterie uit het geslacht Frankia. Door deze vorm van samenleven wordt stikstof gebonden in wortelknolletjes van de Zilverbes. Goed nieuws voor de planten die in de omgeving gehuisvest zijn want ook zij profiteren van dat extraatje aan stikstof. Natuurlijk vangt ze ook nog eens fijnstof af met haar bladeren.

Naast alle bovengenoemde voordelen zou deze dame ook niet misstaan in een voedselbos, de bessen zijn eetbaar. Wanneer ze rood en zacht zijn kun je ze eten met pit en al. Waag je het om je eerder tegoed te doen aan de bessen dan kom je van een koude kermis thuis de onrijpe bes is enorm wrang en trekt je mond samen. Wil je haar gebruiken om bessen te produceren, ze bloeit op éénjarig hout daarom snoei je haar direct na de oogst in het voorjaar zo heeft ze de tijd om in het najaar weer bloemen te produceren. Deze foto is gemaakt naast de Koningkerk aan de Koningin Julianalaan te Voorburg.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter