Cabaretière Marjolijn van Kooten stond onlangs in het Veur Theater in Leidschendam met haar show ‘Ik zie de bui al hangen’. Daarin vertelt zij op humoristische wijze over de angststoornis waaraan zij jaren leed. Op dit moment is haar angst onder controle en wil ze andere mensen met angstklachten laten zien dat er hoop is. Ze schreef eerder al het boek Schijtluis over haar angsten en die van enkele bekende Nederlanders. Niet alleen Marjolijn draagt het shirt met daarop haar angststoornis (agorafobie), maar ook haar crew doet dit om haar te steunen. Marjolijn hoopt dat de show aanwezige gasten stimuleert om te praten over angst- en paniekklachten.

Agorafobie, anxietas, anthropofobie en atychifobie. Dit zijn Latijnse benamingen van enkele angststoornissen die centraal staan in de nieuwe Hey-campagne. Angststoornissen vormen de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland. Bijna 1 op de 5 volwassenen krijgt er ooit in zijn leven mee te maken. Toch vinden mensen met angstklachten het lastig hierover te praten door schaamte en zelfstigma. Om het gesprek over angst- en paniekklachten op gang te brengen, start staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)  de campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’.

Blokhuis: ,,Het is belangrijk dat mensen open durven te zijn over psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen. Een gesprek met vrienden, familie of je werkgever kan een stap zijn naar de juiste hulp. Soms is erover praten al genoeg, maar er zijn ook mensen die professionele hulp nodig hebben. Hoe eerder je er bij bent hoe groter de kans dat je klachten minder zwaar worden. Daarom moeten we het taboe daarop doorbreken en dat begint vaak met een simpele vraag: Hey…?”

Vrouwen ontwikkelen vaker een angststoornis dan mannen (respectievelijk 12,5% bij vrouwen tegenover 7,7% bij mannen). Vaak ontstaan angststoornissen al op jonge leeftijd, vanaf 15 jaar. Uit een recente peiling blijkt eveneens dat mensen met (signalen van) een angststoornis minder last hebben van hun stoornis wanneer zij hierover praten (respectievelijk 48,1% jongeren 16-25 jaar en 52% vrouwen 18-45 jaar). Het zorgt ook voor meer begrip uit de omgeving van bijvoorbeeld vrienden en familie (zegt respectievelijk 59,9% van de jongeren en 63,9% van de vrouwen). Ook zij kunnen een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar maken door ernaar te vragen bij signalen.

Meer informatie is te vinden op heyhetisoke.nl

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter