,,Ik hou van mijn vak.” Taissir Al Kabbani straalt als hij zijn gasten van de Stadscoalitie rondleidt langs de ontwerpen op de paspoppen in de winkel van Diya Tailors in de Voorburgse Herenstraat. Zijn handen koesteren de uiteenlopende stoffen. Er zijn wel 5500 stof stalen waar klanten uit kunnen kiezen voor een exclusief ontwerp op maat.

Om zijn pols draagt Taissir een horloge en een spelden kussentje, om zijn nek hangt een centimeter. ,,Ik heb zes maanden stage gelopen, vandaag is het de eerste dag dat ik een contract heb, een belangrijke dag voor mij”, zegt hij ontroerd. Sinds hij Damascus moest verlaten vanwege de oorlog heeft Taissir alle mogelijkheden aangegrepen om zijn vak te blijven beoefenen. Eerst in Caïro waar hij zowel dames als kinderkleding ontwierp. Daarna in Beirut waar bekende ‘moetribeen‘, chansonniers en grote sterren schitterden in zijn ontwerpen; galajurken, bruidsmode, avond- en cocktailjurken. In Naaldwijk maakt hij sinds zijn komst in Nederland kinderkostuums voor diverse toneel optredens.

Taissir had in Damascus zijn eigen atelier met tweeënvijftig werknemers. Zijn designs worden gedragen in Syrië, Libanon, Egypte en nu ook in Nederland. Zijn passie is het ontwerpen en maken van dameskleding. Trouwjurken, cocktailjurken gebloemd of rijk gedecoreerd met strass en bling bling. Maar ook klassieke ontwerpen in zwart en wit.

De ontmoeting tussen vakgenoten ontstond in de Herenstraat in Voorburg. Dit is geen toeval want de verbindingen met het Midden-Oosten in Voorburg zijn tweeduizend jaar oud en verankerd in het dna van de stad. In de Romeinse tijd was Forum Hadriani, Voorburg de belangrijkste plaats van de regio. Reizigers, kooplieden en handelaren reisden naar Voorburg, dat toen onder leiding stond van de Romeinse generaal Corbulo. De zijderoute was een drukke handelsroute. Kennis, verhalen en producten reisden heen en weer dankzij handelaren, geleerden en vakmensen uit het Verre- en Midden-Oosten. Ook Corbulo zelf reisde af naar het Midden-Oosten en was jarenlang Gouverneur van Syrië.

Taissir kreeg als eerste contact met Eva Roelandt van Allure Couture. Eva had niet lang nodig om te zien dat ze met een vakman te maken had. ,,De manier waarop hij de stof vast houdt verraadt veel van zijn talent. Wij delen een passie, en dat is vrouwen te doen stralen in een mooie jurk”, aldus Eva. Taissir voelde zich gezien en ging beduusd naar huis met een naaimachine, stof en een paspop. Zijn eerste Nederlandse ontwerp was een feit en de jurk stond tijdens de pop-up bazar in 2017 in de etalage en Burgemeester Tigelaar en zijn echtgenote brachten er een bezoek.

Ter voorbereiding van de pop-up bazar in 2018 ontmoeten Taissir en Soeniel Garieb de eigenaar van Diya Tailors elkaar. Door het gesprek en aan de hand van de door Taissir gemaakte jurk raakte Soeniel al gauw overtuigd van het talent van Taissir. ,,Toen Taissir kwam en ik zijn werk zag, was ik wel onder de indruk en ik dacht op zijn minst wil ik een paar maanden met elkaar gaan samenwerken. Het verbaasde me elke keer hoe goed en hoe snel hij kan werken.”

Taissir nam zijn intrek in het atelier van de winkel, waar de koningsblauwe loper steevast uitgerold ligt. ,,In het begin sprak ik nog weinig Nederlands, maar door de vele contacten deze afgelopen maanden heb ik veel nieuwe woorden geleerd. Spelden, schaar, stof, voering. Ik wil dat Nederlanders echt begrijpen wat mijn talent is. Bij Diya Tailors kan ik mijn passie verwezenlijken. Ik heb nog zoveel ideeën voor nieuwe ontwerpen en stoffen.” Met de komst van Taissir is Diya Tailors een vrouwen kledinglijn rijker. Een filmpje is te zien via: https://www.facebook.com/DeStadscoalitie/videos/684305558665247/

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter