Nieuws
Plan voor verbouwing zetel gemeenteraad

B&W willen een ‘serieuze verbouwing’ van Huize Swaensteyn, zetel van de gemeenteraad, de politieke partijen en de griffie. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Klaas Tigelaar. De verbouwing omvat het totale complex, inclusief de gemeenteraadszaal.

Huize Swaensteyn omdat Herenstraat 72-76, Kerkstraat 1 en 1a. Het is een Rijksmonument, inclusief de binnenplaats, maar exclusief de uit 1986 daterende gemeenteraadszaal. Voor een verbouwing van een Rijksmonument is toestemming nodig.

Volgens Tigelaar is de gemeenteraadszaal niet functioneel. Gemeenteraadsleden zitten achter elkaar; B&W zitten achteraf; het podium is slecht bereikbaar en de akoestiek deugt niet. De zaal is ook te klein maar een andere inrichting is onmogelijk, onder andere door de pilaren.

De zaal kan ook niet gebruikt worden voor andere zaken zoals uitvoeringen of bijeenkomsten. De toegankelijkheid is beneden peil. De wc’s moeten nodig worden opgeknapt. Het binnenklimaat in het hele  complex is slecht. Het gebouw is niet duurzaam en vreet energie.

De uitstraling van het historische complex kan niet worden benut, aldus Tigelaar. En met de groei van de gemeente neemt ook het aantal gemeenteraadsleden in de toekomst toe waardoor de problemen nog groter worden.

Een opknapbeurt helpt niet om alle problemen op te vangen, stelt de burgemeester. Vandaar de keuze voor een serieuze verbouwing die B&W nu gaan uitwerken om zo een plan te kunnen voorleggen aan de gemeenteraad, inclusief inrichting, financiering en tijdpad naar realisatie.

De burgemeester verwijst bij de keuze voor een serieuze verbouwing naar het coalitieakkoord van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP. Andere opties zoals verhuizing naar Herenstraat 42, verhuizing naar Leidschendam of het toevoegen van bewoners van Huize Swaensteyn (museum Swaensteyn, bibliotheek, ArtiBrak en horeca) noemt de burgemeester niet.

Al die opties kwamen ter tafel in een discussie binnen de gemeenteraad over de toekomst van gemeentelijke panden in de Herenstraat en het plan-Waaijer (achter de gevel van Herenstraat 42 aanleggen van een ondergrondse parkeergarage, een nieuwe supermarkt plus woningbouw).

Het plan-Waaijer ligt echter al geruime tijd in de ijskast al beweren de gemeente en Waaijer zelf dat men aan het onderhandelen is over aan- en verkoop van panden en gronden. Eind vorig jaar liet men echter een intentieovereenkomst verlopen.

De overige opties voor Huize Swaensteyn  zouden worden onderzocht, zo beloofden B&W indertijd aan de gemeenteraad. Dat is echter nooit gebeurd. (foto Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter