Nieuws
Gemeente bespaart tonnen bij sociaal werkbedrijf

De gemeente is veel minder geld kwijt aan het sociaal werkbedrijf DSW dan eerder verwacht. Dit nu DSW erin geslaagd is miljoenentekorten sneller weg te werken. Een en ander blijkt uit de jaarrekening 2018 van DSW, het verloop van de begroting 2019 en de voorspelling voor 2020. De stukken zijn donderdag door het bestuur besproken.

Over 2018 kwam DSW ongeveer 1 miljoen euro tekort. Dat was 2,1 miljoen euro minder dan waarop gerekend was. Leidschendam-Voorburg, mede eigenaar van DSW, moet 230.148 euro betalen aan het afdekken van het tekort.

Voor 2019 rekent DSW nu op een tekort van 1,2 miljoen euro. Dat is ongeveer de helft van het eerder voorspelde tekort dat op 2,5 miljoen euro was berekend. Leidschendam-Voorburg moet dit jaar 276.670 euro aan het dekken van het tekort van DSW meebetalen.

In  2020 rekent DSW nu op een tekort van 1,4 miljoen euro. De bijdrage van Leidschendam-Voorburg daarin wordt nu berekend op 236.771 euro.

De tekorten ontstaan omdat rijkssubsidies onvoldoende zijn om de werkzaamheden van DSW mee te financieren. Dat het tekort in 2018 veel lager uitviel dan gedacht komt door betere contracten met afnemers, besparingen, minder inhuur van personeel, minder kaderpersoneel en verhuur van het kantoor Edelgasstraat Zoetermeer.

Voor 2019 voorspelt de top van DSW een bedrijfsresultaat waarbij er geen verlies meer wordt geleden. Oorspronkelijk dacht men dat pas in 2020 te bereiken.

De grote tekorten van DSW leidden ertoe dat de bijdrage van Leidschendam-Voorburg de afgelopen jaren met tonnen omhoog moest. Die situatie lijkt nu ten einde. Overigens wordt DSW met ingang van 2021 opgeheven om op te gaan in een Zoetermeers werkbedrijf. Van dat bedrijf zal ook Leidschendam-Voorburg diensten gaan afnemen.

De omzetting van DSW in Zoetermeers werkbedrijf kost Leidschendam-Voorburg overigens minstens één miljoen euro.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter