Komende week is er voor wie dat wil een gratis hiv-sneltest. Een woordvoerder van de GGD vertelt: ,,Op dinsdag 16 april (Centrum Seksueel Geweld) en donderdag 18 april (Maze, Herengracht 50A, Den Haag) van 17.30-20.30 uur kunt u gratis een hiv-sneltest laten doen.

De testen zijn gratis, anoniem en voor iedereen. Een verpleegkundige neemt enkele vragen met je door. Dit kan anoniem en vertrouwelijk. De test wordt gedaan door middel van een vingerprik die na 1 minuut aantoont of je hiv-antistoffen in je bloed hebt of niet.

De test is 99,5% betrouwbaar na de ‘window period’ van 12 weken. Dit is de tijd tussen een mogelijke hiv-infectie en het moment waarop de test een nauwkeurig resultaat oplevert. Is de test non-reactief: dan betekent dit dat er geen hiv-antistoffen zijn ontdekt.

Is de test reactief? Dan heb je (met grote zekerheid) hiv en voert de tester/counselor een langer gesprek met je. Dit gaat over hiv, vervolgtesten, de behandelingsmogelijkheden, doorverwijzen naar arts en hulpverlening. De verpleegkundige zal je assisteren in het doorverwijzen en het krijgen van de juiste zorg. Na afloop van de test kun je naar huis. Aan je vinger is niks meer te zien.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter