Een zeer grote brand heeft gisteravond gewoed in Stompwijk. Daar ging rond de klok van acht de vlam in het oude gebouw van de Maerten van de Veldeschool aan de Doctor van Noortstraat. De brandweer rukte in groten getale uit, dat kwam mede door de afstand die men vanuit de kazernes in Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer moest afleggen. Er werden zelfs korpsen uit het Westland opgeroepen te komen helpen.

De vlammenzee bleek zo groot, dat werd besloten het leegstaande gebouw gecontroleerd uit te laten branden. Men concentreerde zich vooral op behoud van het naast gelegen gloednieuwe Kulturhus en de oude bomen in de tuin van de pastorie. Dat is ook gelukt.

De brandweer had gisteravond nog geen duidelijk oorzaak van het vuur. Maar in de buurt gonsde de term ‘brandstichting’. Gas en elektra waren in het verlaten gebouw al afgesloten. Toch werd ook gedacht aan een gasbrand. Daarom heeft netwerkbeheerder Stedin de hoofdleiding afgesloten. Tijdens die werkzaamheden stortte al en deel van het dak van het gebouw in.

Op last van de brandweer werd tegen middernacht een sloopkraan ingezet om het hele gebouw omver te halen. Dit vanwege de veiligheid van de bluseenheden maar ook om de brand beter te kunnen bestrijden. In de loop van de nacht werd het sein brand meester gegeven. Er is nu wel uren lang nageblust.

De brand trok veel bekijks, maar zorgde ook voor de nodige overlast. Zowel brandweer als gemeente riepen mensen in de verre omgeving op om de ramen en ventilatiekanalen af te sluiten. Loco-burgemeester Astrid van Eekelen liet zich bij de brand op de hoogte stellen van de ontwikkelingen. (foto’s Peter van der Ploeg)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter