Nieuws
Gemeente kleunt mis bij snippergroen

Gegevens die de gemeente hanteert bij het claimen van stukjes grond die inwoners – volgens diezelfde gemeente – ten onrechte bij hun tuin of erf hebben getrokken, blijken niet te kloppen. Dit in weerwil van de stelling van de gemeente dat de gegevens juist zijn omdat die bij het kadaster zijn vastgelegd.

Dat de gegevens onjuist zijn is gebleken door de activiteiten van een landmeter. Die ging in opdracht van de gemeente langs bij een inwoner van de Voorburgse wijk Essesteijn. De gemeente claimde dat betrokkene zich onrechtmatig 21 vierkante meter gemeentegrond had toegeëigend. Men beriep zich daarbij op informatie van het kadaster.

De landmeter constateerde echter dat het maar om 18 vierkante meter ging en de kadastrale gegevens onjuist waren.

De gemeente heeft inmiddels erkend dat men er naast zat. Tegelijk wordt echter gesteld dat de eerder genoemde 21 vierkante meter slechts ‘een indicatie’ waren. De betrokken bewoner kreeg echter wel een voorstel tot koop, huur of teruggave voor de 21 vierkante meter.

De gemeente startte jaren geleden al het zogenoemde Project Snippergroen in de wijk Essesteijn. Een Werkgroep bestaande uit bewoners bestreed de gemeentelijke handelwijze aangezien men geen eigendomsbewijzen voor de grond kon presenteren.

Ook kadastrale gegevens waren volgens de Werkgroep ondeugdelijk aangezien het daarbij alleen ging om grove schetsen en niet om exacte bemetingen. Desalniettemin dreigde de gemeente met juridische procedures tegen inwoners die de grond niet wilden kopen, huren of teruggeven.

Nu na het werk van de landmeter blijkt dat de gemeente er in tenminste één geval naast zat, is de vraag wat dit voor consequenties heeft voor alle andere gevallen in Essesteijn. Inclusief die gevallen waarin inwoners grond al hebben gekocht, gehuurd of teruggegeven aan de gemeente.

Het Project Snippergroen wordt door de gemeente inmiddels in de hele gemeente vorm gegeven. De gemeente denkt er meer dan een miljoen euro mee te ‘verdienen’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter