Drie scholen debatteren woensdag 17 april in de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen met elkaar over onder meer stemrecht en privacy. Het debat is een initiatief van Stichting Nederlands Debat Instituut en het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Het debat vindt plaats van 14:30-16:30 uur in de François Vatelschool, Granaathorst 20, Den Haag.

Om jongeren te betrekken bij de democratie zetten het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Stichting Nederlands Debat Instituut zich in om debatonderwijs in Nederland te stimuleren. Het debat is namelijk de zuurstof van onze democratie, maar voor veel jongeren nog onbekend terrein. In de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei debatteren vmbo-leerlingen van de François Vatelschool (Den Haag), Veurs Voorburg (Voorburg) en het Adelbert College (Wassenaar) op woensdag 17 april over drie stellingen met betrekking tot stemrecht, Europa en privacy. Minister Ollongren zal als vertegenwoordiger van het ministerie van BZK aanwezig zijn en deelnemen aan het debat.

De leerlingen zullen debatteren in een carrousseldebat waarin zij de kans hebben om zowel jurylid, voor- en tegenstander te zijn van de stellingen. Het doel van elk debat is dat de voor- en tegenstanders van de stelling de jury proberen te overtuigen van hun standpunt. Door met een opgelegd standpunt te debatteren staat de persoonlijke mening van de leerlingen buiten spel. Dit maakt dat de nadruk in het debat ligt op wat er gezegd wordt in plaats van wie het zegt. Leerlingen leren zich hierdoor verplaatsen in een ander en spreken om te overtuigen. Aan het eind van de dag worden er prijzen uitgedeeld aan de beste sprekers en de leerling met de meest gepeperde uitspraak.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter