Nieuws
Politie stelt data beschikbaar over malafide handelspartijen
​​​​​​Bedrijven en organisaties die – net als de politie – streven naar het beschermen van consumenten tegen oplichting, kunnen vanaf nu real time data van de politie binnenhalen. Het betreft de gegevens die al enige jaren te vinden zijn op Politie.nl onder de noemer Controleer Verkopergegevens. In dit bestand staan alle namen, bankrekeningnummers of telefoonnummers waartegen drie of meer meldingen zijn gedaan van oplichting via internet.
Online oplichting vindt dagelijks vele honderden keren plaats. Oplichters bedienen zich vaak van fake namen, gestolen identiteiten, gepikte foto’s en telefoonnummers die keer op keer veranderen. Aanhoudingen vinden regelmatig plaats, maar er blijkt vooral veel winst te behalen met het waarschuwen van toekomstige slachtoffers.
De politie vindt het belangrijk om mensen weerbaarder te maken tegen nieuwe vormen van criminaliteit. Trapt niemand meer in de oplichtingspogingen, dan is er voor criminelen geen brood meer in te verdienen. De politie doet dit onder andere via waarschuwingen op sociale media. Maar een belangrijke rol is weggelegd voor de functie Controleer Verkopergegevens. Tot nu toe was deze mogelijkheid alleen beschikbaar op de eigen website www.politie.nl Maar vanaf nu zijn deze dus ook via een API toegankelijk voor bedrijven en organisaties die consumenten willen beschermen.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter