De Ooievaart houdt ook dit jaar weer met een speciale Vrijheidsvaart door de Haagse Grachten. Hierin worden stadse herinneringen opgehaald aan vijf jaren, waarin de mensen in hun vrijheid werden beknot, en de daarop volgende roes van de Bevrijding.

Het wordt op 2 en 3 mei een serieuze, maar beslist niet zwaarmoedige terugblik, op bekende, maar ook minder bekende voorvallen uit de stad. Het bombardement op de kraamkliniek Bethlehem,  met een tragische babyverwisseling tot gevolg. De illegale drukkerijen in Den Haag. De logeerpartij van de burgemeester onder de vloer van het Rode Kruisziekenhuis. De schaarste van veel voeding- en gebruiksartikelen en de vindingrijkheid van de Hagenaar om daarmee om te gaan. De knijpkat, de majo , en de houten fietsbanden! De met papierstroken beplakte ruiten, het vissen naar kolen in een Haagse gracht, de dienstweigerende violist.

Maar ook de humor in woord en geschrift wordt niet vergeten. En tenslotte de intocht van de Canadezen en onze ‘eigen’ Prinses Irenebrigrade op 8 mei 1945. Een verhaal van een in dit onderwerp gespecialiseerde gids over wat de bezetting voor de inwoners van de stad betekende, over de gevolgen daarvan op het dagelijks leven van toen, en op de ontwikkeling van onze stad in de jaren na de bevrijding. In Den Haag liet de tweede wereldoorlog veel, nog waarneembare sporen na. Stille getuigen van een sprekend verleden.

Er zijn donderdag 2 en vrijdag 3 mei afvaarten om 19.00 uur. De tocht duurt twee uur. Prijs: €12,50 per volwassene en  €8,50 per kind. Ook groepsboekingen op andere tijden mogelijk. Begin en eindpunt zijn aan  Bierkade 18B (havenkantoor) Den Haag. Reserveren: www.ooievaart.nl en kijk op de pagina speciale vaarten. Boek online of telefonisch 070- 445 1869 (keuze 1) aan de balie van het Havenkantoor of bij de VVV op Spui 68 Den Haag.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter