Nieuws
D66 neemt initiatief voor muurpoëzie

D66-gemeenteraadslid Charlotte Bos vindt poëzie de moeite waard om serieus te nemen. ,,Ik wil poëzie openbaren. Letterlijk tentoonstellen in het openbare stedelijke domein.” Daarom gaat de D66-fractie een initiatiefvoorstel indienen om in Leidschendam-Voorburg gedichten op muren te laten schilderen. ,,We willen beginnen met een gedicht op een muur in het Huygenskwartier. Huygenskwartier is een levendig centrum met veel bezoekers uit onze gemeente maar ook uit Binckhorst Den Haag. Ik hoop natuurlijk dat dit het startpunt is van veel muurpoëzie, niet alleen in Voorburg maar op termijn ook in Leidschendam en Stompwijk.” Het initiatief is bedoeld om de mensen eraan te herinneren dat kunst en cultuur een belangrijk goed is.

Bos: ,,Met dit initiatief hoop ik voorbijgangers te raken, ook mensen die normaal weinig met poëzie op hebben. Je loopt langs, je kijkt wat het is en je leest het. In Leiden is gebleken dat als er bij jou in de buurt een muurgedicht staat, dat onderdeel van je omgeving wordt. Het is alsof je een goede bekende tegenkomt.” Peter van der Ploeg, directeur Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn: ,,Poëzie is een toevoeging en onderstreept het unieke karakter van het Huygenskwartier.” Lodewijk van Vliet, secretaris stichting Mooi Voorburg: ,,Aandacht voor gedichten op muren maakt de historische kern levendiger, wij werken graag mee om dat te realiseren.” Voorzitter wijkvereniging Oud Voorburg Anneloes Blok-de Jong: ,,Wijkvereniging Oud Voorburg denkt graag mee met vervolgstappen over poëzie in het Huygenskwartier.”

Voor in de toekomst denkt de D66-fractie aan muurpoëzie in vreemde talen, poëzie in braille, poëzie in gebarentaal als video op een digitale muurkrant of (buiten)scherm geprojecteerd. Of een muurgedicht van de beroemde ontdekker Christiaan Huygens (1629-1695) in Parijs. Huygens werkte daar bij de Académie des Sciences, als hij niet in zijn Voorburgse buitenverblijf Hofwijck verbleef.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter