Mening
Minks wekelijkse column: Plantage

,,De Plantage, ooit één van Neerlands pijlers voor welvaart en voorspoed. Oké, er zat een donker schaduwkantje aan maar met de dikke winst en het goddelijk genot in ’t verschiet liet men regelmatig de oogleden zakken voor risico en moraal. En nou Kees, zwaar in de uitkering, dik over de vijftig, vet kansarm. Zijn AOW-grens leek hem harder vooruit te snellen dan dat hij met zijn mankelieke lichaam en leeftijd kon bijbenen. Geld was schaars, hij werd er moedeloos van, nooit eens op vakantie of een leuke auto zoals de buren, na vier jaar nodeloos solliciteren moest er wat gebeuren, hij had genoeg van die slepende armoe.

Aanvankelijk was hij wat angstig geweest maar zijn immer lege portemonnee joeg hem de planten in, niet ter cultivering der nootmuskaatnoot of koffieboon, tevens niet voor het aftappen van natuurlijk rubber, neen niets van dat, Kees stortte zich in de jungle van de weetteelt, dat was, zeg maar ff, andere stuf.

Het kinderkamertje van de eeneiige tweeling, die allang op zichzelf woonde, zou de zaaigrond worden, wanneer je de deur opende kwam er zoveel licht uit, dat een griezelfilm er bij zou verbleken. Het raam aan de straat hulde zich in sluiers van vitrage, de bolcactus in de vensterbank maakte de vermomming verbluffend compleet. Na de eerste oogst zat hij al aardig op het paard, Joke zou op visite komen en dat liep, sinds hij meer geld had, meestal uit op een fantastisch en innig samenzijn, had ze voorheen nooit gedaan.

De trekbel klingelde, Kees trok aan het touw om de deur te openen, ,,Kom maar boven dan zet ik de koffie aan!”

Een onbekende man en vrouw stonden plots in zijn woonkamer: ,,Wij zijn controleurs van de Sociale Dienst meneer de Boer, gezien de hoogte van uw energierekening hebben we goede reden aan te nemen dat u niet meer alleen woont, dus willen we graag even rondkijken.”

Kees had de energiemeter niet omzeild, tja  zijn geldstroompje liep via de gemeente, hadden ze natuurlijk gecheckt, dom, dom, dom.

,,Maar u kan toch niet zomaar ineens mijn tandenborstels komen tellen, hebben steuntrekkers dan geen privacy?”

Wordt vervolgd!  (Kees ook als het tegen zit). Enig vergelijk berust op puur toeval.

(Tekst: Mink Out. Meer: www.conck.nl)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter