Het jaarlijkse kamermuziekfestival Classical Encounters laat Den Haag en omstreken van woensdag 8 tot en met zondag 12 mei weer vijf dagen lang bruisen van kamermuziek. Classical Encounters (voorheen Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag) wil een inspirerend platform bieden: een ontmoetingsplek voor kamermuziekliefhebbers en een broedplaats voor creatief avontuur, met bekende meesterwerken en muzikale verrassingen door internationale topmusici en aanstormend talent tijdens 15 concerten op de mooiste locaties in Den Haag (Nieuwe Kerk, Lourdeskerk, Museum COMM), Voorburg (Museum Swaensteyn), Voorschoten (Kasteel Duivenvoorde) en, dit jaar voor het eerst, Leiden (Aalmarktzaal, Leidse Huiskamers).

Magere Hein, duivelskunsten en het hiernamaals: de eindigheid van ons bestaan vormt sinds mensheugenis een inspiratiebron voor componisten en andere kunstenaars. Artistiek leider Eva Stegemanin 2018 ontving zij de Haagse stadspenning voor haar grote verdiensten voor de stad – wijdt dan ook een complete festivaleditie aan dit thema: ‘Music Never Dies‘! In de Murder, Myth & Mystery-concerten werpen we een licht op de mysterieuze levenseindes van beroemde componisten als Tsjaikovski, Chausson, Schumann en Mozart. Niet iedereen blaast bejaard en levensmoe zijn laatste adem uit in bed. Sommige componisten kwamen op heel onverwachte of bizarre wijze aan hun einde.

Op het programma staan onmisbare ijkpunten uit het kamermuziekrepertoire als Schuberts De Dood en het Meisje, door onder meer Gordon Nikolicen Eva Stegeman, maar ook het Piazzolla-programma Ángelos y Diablos door stervioliste Isabelle van Keulen en haar tango-ensemble. Speciaal voor het festival bewerkte Marijn van ProoijenMozarts (onvoltooide!) Requiem voor een kamerensemble in een unieke bezetting met onder meer bassethoorns, sackbut (Sebastiaan Kemner) en natuurhoorn (Teunis van der Zwart). Bariton André Morsch zingt Schuberts Winterreise in een in Nederland nog niet eerder uitgevoerde bewerking voor bariton en strijkkwartet. In Janáčeks Kreutzersonate, naar Tolstojs novelle, laten vier strijkers en een acteur Janáčeks notenen Tolstojs woorden samenvloeien. Dutch Classical Talent-finalist Pieter van Loenen speelt Over Orpheus, een theatrale pas de deux met danser Frederik Kaijser. Leo Samama verzorgt de inleidingen voor een groot aantal concerten. Het Rembrandt Frerichs Triosluit het festival af en schetst op oude instrumenten een toekomst met muziek uit verschillende culturen die tot de verbeelding blijft spreken bij alle generaties: Music Never Dies!

Het festival doet niet alleen vertrouwde locaties aan als de Nieuwe Kerk, de Lourdeskerk en Kasteel Duivenvoorde, maar verlegt dit jaar letterlijk zijn grenzen: op donderdagavond is de Aalmarktzaal (Stadsgehoorzaal Leiden) het festivalpodium, terwijl op zaterdag drie Leidenaren hun deuren openstellen voor een serie Huiskamerconcerten. Op zaterdag 11 mei is er een concert in Museum Swaensteyn in Voorburg. De afsluitende zondag houdt voor het eerst huis in het Haagse museum COMM (Museum voor Communicatie).

Tickets: http://www.classicalencounters.nl

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter