Nieuws
Avalex maakt 1,3 miljoen winst

Afvalbedrijf Avalex, waarvan Leidschendam-Voorburg mede-eigenaar is, heeft over 2018 een winst gemaakt van 1,3 miljoen euro. Dat geld is niet aan de gemeenten uitgekeerd maar toegevoegd aan de financiële reserve van de onderneming. Dat blijkt uit de Jaarrekening 2018. De winst kon ontstaan door het drukken van de kosten.

Hoe het dit jaar financieel gaat is nog onduidelijk. Feit is wel dat de prijzen voor ingezameld plastic, metaal, papier, gft en textiel dalen. Van de andere kant stijgen de kosten voor inzameling en overslag. Bovendien loopt de inflatie op.

De invoering van het wekelijks ophalen van restafval bij laagbouw kost geld net als de invoering van een Product- en dienstencatalogus waaruit gemeenten moeten kiezen wat zij van Avalex wensen.

De gemeentelijke bijdrage aan Avalex moet daarom dit jaar nog omhoog van 8,95 naar 9,2 miljoen euro. Daar is in de begroting nog geen rekening mee gehouden en betekent dus een nieuwe tegenvaller voor wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën).

Voor 2020 rekent Avalex nu met een rekening voor de aansloten gemeenten van 37 miljoen euro; 1,9 procent meer dan dit jaar. Dat bedrag zal zeer waarschijnlijk hoger uitvallen door fors stijgende loon- en materiaalkosten, toename van de bevolking en duurdere leaseauto’s. Het rijk verhoogt bovendien de heffing op de verbranding van afval.

Het bestuur van Avalex, waaronder wethouder Astrid van Eekelen, heeft het bedrijf inmiddels opgedragen de bedrijfskosten te maximeren op 7,1 miljoen euro per jaar. Nu is dat 8,7 miljoen euro. De onderneming moet dus bezuinigen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter