De thuiswedstrijd tegen PSV was de 150ste wedstrijd van ADO Den Haag Vrouwen in het eigen Cars Jeans Stadion. Zonder Kees en Karin Punt was die mijlpaal niet eens benaderd. Als voorzitter van de Stichting ADO Den Haag Vrouwenvoetbal en algemeen manager zijn zij nog steeds elke dag bezig om de toekomst van de club als boegbeeld van het vrouwenvoetbal in de regio veilig te stellen.

Toen ADO Den Haag zeven jaar geleden – uitgerekend na het behalen van het landskampioenschap en de KNVB-beker – de stekker uit het vrouwenvoetbal dreigde te trekken, wierpen Kees en Karin Punt zich op als redders in de nood. Het bereiken van de mijlpaal van 150 wedstrijden in het stadion maakt het ondernemende echtpaar dan ook best een beetje trots, ,,sowieso op wat er in die tijd is bereikt.” ADO Den Haag bleef onder hun leiding meedoen in de top van het vrouwenvoetbal en won nog twee keer de KNVB-beker (in 2013 en 2016). ,,Alleen is het niet gelukt de club financieel stabiel te krijgen op het niveau dat wij zouden willen. Daardoor word je steeds gedwongen keuzes te maken in wat je prioriteiten zijn”, constateren zij ook.

Het plotseling wegvallen wegens ziekte van technisch manager Alex Scholte en beloftentrainer Peter Boshuizen begin dit jaar waren aanleiding voor crisisverhalen. Kees en Karin dachten toen zelf al aan een noodkreet ,,omdat er te veel op de club afkwam. Uiteindelijk heeft de aandacht niet veel opgeleverd aan nieuwe sponsors. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat bij de KNVB de ogen open zijn gegaan en dat wij nu in gesprek zijn met de gemeente en de N.V. ADO Den Haag. Voor de toekomst van het vrouwenvoetbal in Den Haag zullen al die partijen keuzes moeten maken.”

Gevraagd naar het hoogtepunt en de grootste tegenvaller dit seizoen noemt Karin de terugkeer van Jill Vereijdt (medewerkster PR en Communicatie) ter versterking van de eigen organisatie een hoogtepunt. ,,Een dieptepunt was het verlies in de halve finale van het bekertoernooi (tegen PEC Zwolle, red.).”

,,Arend Regeer had meer verdiend in zijn laatste seizoen bij ons”, valt Kees haar bij. ,,Een plaats in de finale had ik hem erg gegund.” Als tegenvaller beschouwt hij de vele blessures die de spelersgroep teisterden. ,,En financieel zijn we ook niet waar we willen zijn, al doen we het met een van de laagste spelersbudgetten in de Eredivisie erg goed. We hebben ons toch snel geplaatst voor de play-offs om het landskampioenschap.”

,,De prestaties van onze nieuwe jeugdteams onder 14 en 16 hebben de club ook een enorme boost gegeven”, vergeet Karin niet te vermelden. ,,Kees kijkt met plezier naar al hun wedstrijden.”

Prioriteit voor het volgende seizoen heeft het op peil brengen van de organisatie van de club. ,,Dat moet voor elkaar zijn om het beste uit je spelers te kunnen halen”, vinden Kees en Karin. In de persoon van Sjaak Polak (oud-speler van onder meer ADO Den Haag) is een nieuwe full-time trainer aangetrokken. ,,Hij gaat ook clinics begeleiden en kijkt mee bij ons beloftenteam, onze vrouwenvoetbalacademie en de scouting.” De taken van technisch manager Alex Scholte worden overgenomen door Jan van der Deijl en Annabel Toorenburg. Verder wil de club een commercieel manager aantrekken. ,,Dat moet iemand zijn die zichzelf terugverdient, het liefst een vrouw”, vertelt Kees. De investeringen in de organisatie gaan niet ten koste van het spelersbudget. ,,Wij hopen de huidige selectie zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Sjaak Polak is nu actief met de samenstelling bezig.”

Op de WK-eindronde in Frankrijk de komende zomer weet ADO Den Haag Vrouwen zich vertegenwoordigd door sterspeler Victoria Pelova, terwijl ook bondscoach Sarina Wiegman en de aanvallers Renate Jansen en Lineth Beerensteyn bij de club groot zijn geworden. Karin en Kees zijn blij dat ADO Den Haag Vrouwen haar steentje heeft bijgedragen aan het succes van het Nederlands elftal, maar stellen ook vast dat de Eredivisie Vrouwen niet van de Oranje-euforie heeft geprofiteerd. Volgens Kees is het  succes eigenlijk te snel gekomen. ,,Met het Nederlands elftal kwamen we tijdens het EK in Nederland ineens in een flow, maar er lag hier nog geen basis om op verder te bouwen.” Het effect was eerder averechts. ,,Bijna elke voetbalster heeft nu plotseling een zaakwaarnemer. Daarmee is de loyaliteit verdwenen en gaat het bij veel speelsters bijna alleen nog over geld. Gelukkig doen anderen nog normaal, want van hen zullen wij het toch vooral moeten hebben.”

Al voor hij het voortouw nam bij ADO Den Haag Vrouwen was Kees Punt in de Verenigde Staten aandeelhouder geworden bij de Dutch Lions, een club die op verschillende plaatsen in Amerika talentvolle voetballers (mannen en vrouwen) probeert op te leiden voor het profvoetbal. Dankzij een samenwerkingsverband kunnen spelers van ADO Den Haag Vrouwen die dat willen in de zomer aan de bak bij de Florida Gulf Coast Dutch Lions. Tot nu toe maakten alleen twee vertrekkende spelers (Michelle Vrieling en Vesna Veltrop) van die mogelijkheid gebruik. ,,Misschien moeten wij daar meer mee doen”, beseft Kees. ,,Sjaak Polak is in ieder geval geïnteresseerd, want hij heeft zelf nog voor de Dutch Lions in Texas gespeeld.”

(Tekst Roeland Gelink. Foto: ADO Den Haag. Kees Punt (links) met twee nieuwe aanwinsten: spits Jaimy Ravensbergen en trainer Sjaak Polak)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter