Activiteiten
Programma herdenkingen 4 mei

Op 4 mei vinden er drie herdenkingen plaats in de gemeente.

Om 13.30 uur begint de herdenking bij het monument in Park Leeuwenbergh, hoek Park Leeuwenberghlaan en Meidoornlaan in Voorburg. Bij deze herdenking is een grote colonne van de 13e Luchtverdedigings Batterij Ypenburg uit Venray aanwezig en nabestaanden van de veteranen van de 13e Batterij Luchtafweer. Om 14.00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden. Hierna volgt het Wilhelmus gespeeld door een koperkwintet van het Ministerie van Defensie. Daarna houdt burgemeester Klaas Tigelaar een toespraak en wordt er een gedicht voorgedragen door een leerling van basisschool de Pius x. Er worden kransen gelegd door de burgemeester en loco-burgemeester, de nabestaanden van de veteranen van de 13e Batterij Lucht afweer, de 13e Luchtverdedigings Batterij Ypenburg, Stinger Element Leidschendam, het veterenancomité Leidschendam-Voorburg, de Vereniging Park Leeuwenbergh, Middin en basisschool de Pius x.

Om 17.45 uur betrekt de scoutinggroep van de Rijswijkse Meeuwen Watergeuzen de erewacht bij monument De Naald aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg. Om 18.00 uur is er een korte herdenking en leggen burgemeester Klaas Tigelaar en de wethouders een krans.

Tegelijk met de nationale herdenking vindt de herdenking in Park Sijtwende plaats (Rodelaan in Voorburg). Vanaf 19.30 uur speelt muziekvereniging Forum Hadriani muziek bij het monument voor Vrede en Vrijheid. De scoutinggroep van de Rijswijkse Meeuwen Watergeuzen betrekt de erewacht. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus. Burgemeester Klaas Tigelaar houdt een toespraak en een leerling van basisschool de Pius X leest een gedicht voor. Kransen worden gelegd door de burgemeester en enkele kinderen van de Pius X school, het veteranencomité Leidschendam-Voorburg, de Raad van Kerken, het bestuur van het Rode Kruis afdeling Leidschendam-Voorburg, het COC Haaglanden, de gemeenteraad en de politie. Na afloop van de sjabbat wordt het bloemstuk van de Nederlands Israëlitische Gemeente en de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag bij het monument gelegd. Na de herdenking biedt de gemeente alle aanwezigen een kop koffie/thee of fris aan bij Dekker’s Hoeve, Essepad 6 Voorburg.

Voorafgaand aan de herdenking in Park Sijtwende organiseert de Raad van Kerken Leidschendam-Voorburg een dienst in de St. Martinuskerk, Oosteinde 56 in Voorburg. In deze dienst staat ‘kiezen in vrijheid’ centraal. Het programma: 18.30 uur Aanvang met verstillende muziek door het 4 mei ensemble; 18.45 uur Start herdenkingsdienst, oecumenische viering rond ‘in vrijheid kiezen’ met items uit de oorlogstijd, de Bijbel en de actualiteit; 19.30 uur Stille tocht vanaf de kerk naar Park SijtwendHe.

Kamerkoor Voix Jolies organiseert hun jaarlijkse Herdenkingsconcert op 4 mei om 21.00 uur in de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg. Onder leiding van dirigent Stef Collignon wordt het Requiem van John Rutter uitgevoerd. Daarnaast klinken werken van Mark Miller, Sir Hubert Parry, Samuel Barber, Douglas Guest en Gabriel Fauré. Kaarten zijn vooraf te bestellen via een mail aan info@voixjolies.nl De resterende kaarten zijn te koop aan de kerk, vanaf 20.30 uur.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter