Nieuws
Bouwer en exploitant Kulturhus vraagt faillissement aan

SlimScholenBouwen (SSB), verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van het Kulturhus in Stompwijk, heeft gisteren, 30 april,  faillissement aangevraagd bij de rechtbank. Wethouder Astrid van Eekelen: ,,Dit is een hele vervelende situatie voor alle betrokken partijen, allereerst voor de Stompwijkers. De Maerten van den Velde school is begin maart naar het Kulturhus verhuisd. Mijn prioriteit is nu om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden aan het Kulturhus zo snel mogelijk worden afgerond, zodat ook de andere gebruikers hun intrek kunnen nemen. Daarnaast moeten we bekijken wat  deze situatie betekent voor de exploitatie van het Kulturhus.”

De gemeente en SSB zijn de afgelopen periode intensief met elkaar in gesprek geweest over de oplevering van het Kulturhus. Vanwege de financiële situatie van SSB heeft de gemeente eerder dit jaar al besloten om de speel- en fietsvoorziening uit het contract met SSB te halen. Daarnaast heeft de gemeente vanwege de veiligheid opdracht gegeven voor de sloop van de onlangs afgebrande voormalige Maerten van den Velde school. Omdat SSB faillissement heeft aangevraagd, bekijkt de gemeente samen met Stichting Panta Rhei (schoolbestuur) hoe de resterende werkzaamheden zo snel mogelijk afgerond kunnen worden.

In het Kulturhus zouden het Dorpshuis, de Maerten van de Veldeschool, kinderopvang, jeugd gezondheidszorg en bibliotheek samen komen. Oplevering was voor begin 2019 voorzien. Formeel was de opening voor 1 juli aanstaande gepland. Eind 2017 bleek al dat SSB financiële problemen had en moest de gemeente bijspringen. Daarnaast moest de gemeente opdraaien voor het opruimen van een ontdekte bodemvervuiling (wilde SSB niet betalen) en dus de speel- en fietsvoorziening zelf gaan regelen.

Medio april bleek dat een onderaannemer beslag had laten leggen op de bankrekeningen van SSB, gevestigd in het Brabantse Veldhoven. Vanuit de Stichting het Dorpshuis kwamen tegelijk kritische geluiden over het Kulturhus zelf waar vele gebreken aan werden geconstateerd. De rekening voor de gemeente staat inmiddels op 4,2 miljoen euro nog exclusief de sloopkosten van de Maerten van de Veldeschool. Bij faillissement van SSB wordt de gemeente schuldeiser.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter