Tijdens de mobilisatie en de oorlogsdagen van mei 1940 waren in het kasteel de Binckhorst zoeklichtmilitairen gelegerd. Deze zoeklichtmilitairen bemanden 4 van de in totaal 28 zoeklichten die rond Den Haag waren opgesteld. Deze zoeklichten hadden de opdracht om met hun grote lampen ’s nachts vijandelijke vliegtuigen op te sporen, zodat het luchtafweergeschut haar werk kon doen. 

Op de vroege morgen van de eerste oorlogsdag (10 mei 1940) kwam op het kasteel de Binckhorst het bericht binnen dat het zoeklicht in Nootdorp bevoorraad moest worden. Drie militairen, sergeant H. van der Waals (26 jaar), korporaal A. van Ginkel (27 jaar) en soldaat J.J. Fröling (27 jaar), verklaarden zich bereid om deze opdracht uit te voeren.  

Het was de militairen al bekend dat de tocht zou voeren door het gebied waar op dat moment al Duitse parachutisten waren geland. Op weg naar Nootdorp kwam de auto met de drie zoeklichtmilitairen vanuit villa Dorrepaal bij de Oude Tolbrug te Voorburg onder vijandelijk vuur te liggen. De zoeklichtmilitairen hebben teruggevuurd maar de overmacht was te groot. De auto raakte van de weg en kwam in de Vliet terecht. De volgende dag werden hun lichamen geborgen, waarna de begrafenis op de begraafplaats aan de Rodelaan te Voorburg plaats vond. 

Ter nagedachtenis aan de omgekomen militairen werd in de tuin van het kasteel De Binckhorst een monument opgericht. Het ontwerp van het monument was van de zoeklichtmilitair Hugo van Lennep die zelf aan het einde van de oorlog in februari 1945 op de Waalsdorpervlakte zou worden gefusilleerd. Het monument kon worden bekostigd met de 200,- gulden die op dat moment in de kantinekas van de militairen aanwezig was. In het monument is een gedenksteen gemetseld met de tekst: Ter nagedachtenis aan onze kameraden Sergt. H. van der Waals. Korp. A. van Ginkel. Sold. J.J. Fröling. Zij gaven hun leven in de strijd voor Nederland 4e sectie VII Z.L.A.t.l. 10 mei 1940

De onthulling van het monument vond plaats tijdens een reünie van de manschappen op 4 augustus 1940 door luitenant D.A. de Groot, commandant van de op het kasteel de Binckhorst gelegerde militairen. Daarmee is dit monument het oudste monument dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. 

De manschappen van de zoeklichtafdeling kwamen tijdens en na de oorlog (bijna) elk jaar bijeen en hielden een herdenking bij het monument. Na een onderbreking van een aantal jaren zijn deze herdenkingen sinds 1995 weer hervat. Ook dit jaar zal er een herdenking bij het monument plaats vinden. 

(Tekst Kees Smit. Foto Karel Tubbing)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter