In onze gemeente vinden drie herdenkingen plaats op 4 mei. Op 5 mei doet de gemeente voor het eerst mee aan de bevrijdingsvuurestafette.

Zaterdag 4 mei is er om 14.00 uur de Herdenking Park Leeuwenbergh. Om 13.30 uur begint deze herdenking bij het monument in Park Leeuwenbergh op de hoek Park Leeuwenberghlaan en Meidoornlaan in Leidschendam. Bij deze herdenking is een grote colonne van de 13e Luchtverdedigings Batterij Ypenburg uit Venray aanwezig en nabestaanden van de veteranen van de 13e Batterij Luchtafweer. Om 14.00 uur is er twee minuten stilte. Daarna speelt het koperkwintet van het Ministerie van Defensie het Wilhelmus. De burgemeester houdt dan een toespraak en een leerling van Basisschool Pius X leest een gedicht voor. Er zullen kransen gelegd worden door de burgemeester en de locoburgemeester, door de nabestaanden van de veteranen van de 13e Batterij Lucht afweer, de 13e Luchtverdedigings Batterij Ypenburg, Stinger Element Leidschendam, het veteranencomité Leidschendam-Voorburg, de Vereniging Park Leeuwenbergh, Middin en Basisschool Pius X.

De volgende herdenking is om 18.00 uur bij bij De Naald. Om 17.45 uur betrekt de scoutinggroep van de Rijswijkse Meeuwen Watergeuzen de erewacht bij monument De Naald aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg. Om 18.00 uur is daar een korte herdenking en leggen burgemeester en wethouders een krans.

Dan is er om 20.00 uur de Herdenking in Park Sijtwende. Gelijktijdig met de nationale herdenking vindt de herdenking in Park Sijtwende plaats (Rodelaan in Voorburg). Vanaf 19.30 uur speelt muziekvereniging Forum Hadriani bij het monument voor Vrede en Vrijheid. De scoutinggroep van de Rijswijkse Meeuwen Watergeuzen betrekt er de erewacht. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus. Burgemeester Tigelaar houdt een toespraak en een leerling van Basisschool Pius X leest een gedicht voor. Kransen worden gelegd door de burgemeester en enkele kinderen van de Pius X school, veteranencomité Leidschendam-Voorburg, gemeenteraad, de politie, Raad van Kerken en het bestuur van het Rode Kruis afdeling Leidschendam-Voorburg. Na afloop van de sjabbat wordt het bloemstuk van de Nederlands Israëlitische Gemeente en de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag bij het monument gelegd. Na de herdenking is er voor alle aanwezigen een kopje koffie/thee bij Dekker’s Hoeve, Essepad 6 in Voorburg.

Voorafgaand aan de herdenking in Park Sijtwende organiseert de Raad van Kerken Leidschendam-Voorburg een dienst in de St. Martinuskerk, Oosteinde 56 in Voorburg. Om 18.30 uur is de aanvang met verstillende muziek door het 4 mei ensemble, om 18.45 uur start de herdenkingsdienst, een oecumenische viering rond ‘in vrijheid kiezen’ met items uit de oorlogstijd, de Bijbel en de actualiteit, gevolgd om 19.30 uur door een Stille tocht vanaf de kerk naar Park Sijtwende.

Kamerkoor Voix Jolies organiseert hun jaarlijkse Herdenkingsconcert op 4 mei om 21.00 uur in de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg. Onder leiding van dirigent Stef Collignon wordt het Requiem van John Rutter uitgevoerd met medewerking van Maria Valdmaa (sopraan) en Casper de Jonge (orgel). Ook zullen werken van Parry, Barber en Fauré ten gehore worden gebracht. Kaarten zijn vooraf te bestellen via info@voixjolies.nl Resterende kaarten zijn te koop bij de ingang van de kerk vanaf 20.30 uur.

Na het herdenken op 4 mei, wordt op zondag 5 mei de vrijheid gevierd. Sinds 1948 wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken: hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt elk jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei Plein voor Hotel De Wereld. Na het ontsteken wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door onder andere gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties. Dit jaar doet Leidschendam-Voorburg voor het eerst mee met lopers van atletiekvereniging Sparta. Op 5 mei wordt de vlam ontstoken in onze gemeente. De burgemeester ontvangt de lopers tijdens de straatspelen van Oranjelust in Voorburg. Het uitgangspunt van Oranjelust past mooi bij de ontvangst van het bevrijdingsvuur: ‘ieder kind verdient het om in vrijheid te kunnen spelen’. De lopers komen naar verwachting in Oranjelust aan rond 15.00 uur.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter