‘Het is ronduit schandalig’. Dennis en Marko, eigenaren van kringloopwinkel De Schatkamer aan de Parnashofweg in Leidschendam, kunnen er niet over uit. Terwijl de gemeente kringloopwinkel Het Goed aan de Star in Leidschendam, met een dikke subsidie helpt, ondervinden zij alleen maar tegenwerking van diezelfde gemeente. ,,En wij zijn ook een maatschappelijk bedrijf’’, aldus Marko.

Aanleiding voor hun frustraties vormt de noodkreet die Het Goed eerder dit jaar tot de lokale politiek richtte. Die was tweeledig: men moest in september het pand uit waarin men zat en had geen alternatief, en de gemeente wilde de subsidie van bijna 120.000 euro stoppen.

Marko: ,,Wij doen het al vijf jaar zonder subsidie. Het enige waar wij om gevraagd hebben is een afvalpas waardoor wij ons afval naar Avalex kunnen brengen. Voor die pas willen we zelfs ook betalen. De burgemeester is hier geweest en liet weten dat wij die pas kregen. Ook wethouder Van Eekelen was daar voor. Maar wethouder Stemerdink blokkeerde dat in B&W.’’

,,Sinds Avalex weg is aan de Nieuwe Havenstraat zetten de mensen hier allerlei dingen voor de deur. We hebben toen wij die pas niet kregen om containers gevraagd. Die krijgen we ook niet. Dat was zogenaamd te duur. Maar een ander krijg wel subsidie en hulp’’, vervolgt hij zijn verhaal. ,,Als we om handhaving vragen kan dat ook niet vanwege de kosten. De wijkagent zegt dat hij er ook niets tegen kan doen.’’

Het duo weet dat de eigenaren van Het Goed ooit voor miljoenen euro’s de site Marktplaats.nl verkochten. Dus armlastig zijn die niet. En ook het verhaal dat Het Goed hun pand uit moeten moet met een korrel zout genomen worden. Zo behoudt Het Goed één van de twee panden aan De Star. Bovendien is het huurcontract van Het Goed opgezegd omdat men de verplichtingen zelf niet nakwam. Tenminste zo weten welingelichte bronnen.

Dennis: ,,Toen meneer Rozenberg nog wethouder was wilden we het pand Koningin Julianaweg 44, waar ooit die jongerensoos in zat, huren. Dat mocht niet. Kort daarna kregen we het via Adhoc-beheer, dat er door de gemeente ingezet was, te huur aangeboden. We zijn ook bezig geweest met het terrein aan de Nieuwe Havenweg. Mocht ook niet. Uiteindelijk zaten we op de hoek van de Damlaan en de Oude Trambaan. Van daaruit kwamen we hier terecht.’’

Marko: ,,Wij zijn ook een erkend leerbedrijf, zetten stagiaires in, mensen uit Schakenbosch. We doen net zoveel als Het Goed waar mensen werkervaring moeten opdoen. Alleen doen wij het uit eigen initiatief. Dit bedrijf is eigenlijk een hobby van ons. We doen nog heel veel andere dingen.’’

Dennis: ,,De ‘jongens’, want zo noemen ons op het Raadhuis, moeten het zelf maar uitzoeken. De burgemeester noemde ons ‘te slim’ en ‘te commercieel’. We wilden een kledingbank opzetten. Gratis kleding en schoenen voor mensen die het écht nodig hebben. Een voedselbank, een repaircafé, een werkplaats waar scholieren konden leren dingen te repareren. Het werd allemaal weggewimpeld door de gemeente. Net als ons idee om nieuwkomers een soort pas te geven zodat ze hun geld bij lokale ondernemers besteden. Nu krijgen ze gewoon een paar duizend euro in hun handen. Die besteden ze dan aan allerlei andere dingen.’’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter