Nieuws
Twijfels rond Voorburgse woontorens

Het is nog allerminst zeker dat de gemeente Den Haag langs de Van Alphenstraat in Voorburg woningen en kantoren kan gaan bouwen tot een hoogte van 55 meter. De betrokken bouwgrond ligt op Haags grondgebied maar is eigendom van de NS. Den Haag gaat nu samen met de NS een studie doen over het gebied. De eerste vijf jaar wordt er sowieso niet gebouwd.

Dat bleek op een informatieavond over de Haagse plannen, gisteravond in het voormalige ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat, direct naast station Laan van Nieuw Oost Indië. Den Haag lanceerde de plannen begin januari.

Ook het Haagse voornemen om op de hoek van de Koningin Julianalaan en de Nicolaas Beetslaan in Voorburg een groot U-vormig gebouw te gaan neerzetten, staan op losse schroeven. Hier zijn nu een autobedrijf en een benzinepomp gevestigd, met daarnaast een drietal woonblokken. De betrokken grond ligt op Voorburgs gebied, dus zou de gemeente Leidschendam-Voorburg eerst akkoord moeten gaan.

Den Haag wil in het gebied rond het station 2000 woningen realiseren – afmetingen 40 tot 200 vierkante meter – alsmede 46.000 vierkante meter kantoor- en bedrijfsruimte. Aan de Haagse zijde van het station verdwijnt het oude ministerie van Sociale Zaken. In plaats daarvan komen drie torens van 120 meter hoogte met daarnaast – tussen die torens en de Schenkkade – nog eens gebouwen van 75 meter hoogte.

Den Haag wil ook het station onderhanden nemen, evenals de ruimte er omheen. Er komen een nieuw stationsplein, een extra doorgang onder het spoor door, plek om 7500 fietsen te stallen en 5000 vierkante meter groen. In het hele gebied worden auto’s geweerd. Er komen ondergronds wel 350 parkeerplaatsen maar die zijn voor minder validen, deelauto’s en bezoekers. De 7500 plekken voor fietsen komen inpandig. Dus niet buiten.

In 2021 moet de start van de sloop beginnen. Het oude ministerie van Sociale Zaken blijft nog tot 2023 in gebruik. Oplevering van alle geplande bouwsels – waarvan de financiering nog niet rond is – is voorzien voor de periode 2022 – 2028.

Vanuit het Haagse Bezuidenhoutkwartier zijn er protesten tegen de hoogbouw aan hun kant van het spoor. De gemeente Den Haag wijst echter op het gebrek aan bouwgrond waardoor men wel de hoogte in moet om aan de vraag naar woningen, kantoren en bedrijfsruimten te kunnen voldoen.

Alle voornemens houden verband met de ontwikkeling van een Centraal innovatie district (CID) rondom de stations Den Haag HS, CS en Laan van Nieuw Oost Indië. Bij dit laatste station ligt de nadruk op de komst van ICT- en andere technische bedrijven alsmede ondernemingen die actief zijn in de (cyber) security sector. Den Haag wil hier het hart van de Europese veiligheidssector vestigen. (foto’s Ressiva)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter