Mening
U zegt het maar: ‘Ophef om niets’

Er is weer eens ophef in de eerbiedwaardige gemeenteraad van ons mooie Leidschendam-Voorburg. Niet over legitieme vraagstukken als een extra brug, tekorten in de jeugdzorg of het failliet van de bouwer van het Kulturhus, maar over een reisje van wethouder Stemerdink naar Spanje. Waarin een middelgrote gemeente piepklein kan zijn. De loep van GBLV ligt op mevr. Stemerdink sinds haar ‘verraad’ van de vorige coalitie. Dit is blijkbaar weer een stok om mee te slaan.

Dit lijkt niet echt op de gang van zaken in een de regiegemeente, waarin de Raad op hoofdlijnen het beleid controleert. Het is op de vierkante millimeter zoeken naar een controverse. Zit hier nu echt electorale munt in voor de meedogenloze populisten van Gemeentebelangen?

Of zo’n reis (en de daarmee verbonden kosten) echt noodzakelijk is? Komt het voortbestaan van Leidschendam-Voorburg in gevaar als de wethouder niet afreist? Nee, natuurlijk niet. Is het nuttig voor contacten, inspiratie en mogelijke toepassingen om onze gemeente te verbeteren? Vast wel.

Intussen wil CDA-gemeenteraadslid Gijs Dupont GBLV met gelijke munt terugbetalen door vragen te stellen over de reisjes die de toenmalige wethouder Rozenberg (nu aanjager van de heksenjacht op Stemerdink) maakte.

Als het doel was: de hypocrisie van de rancunemannetjes van Gemeentebelangen bloot te leggen: missie geslaagd.

Maar in de kern is het van hetzelfde mierenneukende laken een pak. Rozenberg heeft die reizen naar Polen en Tsjechië ongetwijfeld met instemming van het College gemaakt. In het belang van de gemeente.

Dat er bijna geen bonnetjes van zijn, lijkt raar. Maar wie weet heeft Rozenberg in een altruïstische bui al zijn reis- en verblijfskosten zelf betaald. En als hij zijn kosten keurig bij de gemeente heeft gedeclareerd, zegt dit misschien meer over de slordige manier van administreren bij de gemeente. Daar zou de gemeenteraad dan wel eens een debat over mogen voeren. Gemeenschapsgeld moet wel goed verantwoord kunnen worden door de ambtenaren.

Kortom: het is weer een hoop gedoe om niks. Gemeenteraadsleden: houd op met elkaar de maat nemen op dit soort ‘klein bier’ onderwerpjes. Bestrijd elkaar en het College van B&W op de inhoud. Ik weet zeker dat jullie het kunnen. Zet ‘m op!

(A.H. Brink)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter