Nieuws
Clean Team werkt averechts

Het zogenoemde Clean Team dat 55 hotspots van afvaldumpingen in de gemeente aanpakt, werkt averechts. Inwoners houden er rekening mee dat het Team langs komt en gooien hun afval of grof vuil dus op straat.

Dat melden de wethouders Astrid van Eekelen en Nadine Stemerdink in een brief aan de gemeenteraad. Het aantal hotspots neemt ook niet af, ondanks de inzet van het Team dat dit jaar bijna 100.000 euro kost.

Het aantal illegale dumpingen van afval stijgt. Handhavers zoeken in het afval wel naar adresgegevens maar dat helpt niet echt. Alleen als iemand op heterdaad betrapt wordt, heeft dat een effect. Maar dat is moeilijk.

Het aantal klachten over volle containers lag in maart op het laagste niveau sinds anderhalf jaar, aldus de wethouders. Afvalbedrijf Avalex rijdt inmiddels dagelijks – behalve vrijdag en in de weekeinden – 20 routes om grof vuil op te halen; gemiddeld bij 60 adressen.

Het afvalstation aan de Nieuwe Havenstraat is nu drie maal open geweest: 16 en 30 maart alsmede 13 april. Er kwamen respectievelijk 228, 238 en 173 mensen iets aanbieden. Meer dan 2000 mensen uit Leidschendam-Voorburg brengen hun afval maandelijks naar het afvalstation van Avalex in Rijswijk.

Avalex haalt in de gemeente overigens steeds minder tonnen afval op. De maandelijkse hoeveelheden restafval, papier, glas en textiel dalen. PMD blijft ongeveer gelijk, GFT stijgt. Er wordt geen verklaring voor een en ander gegeven.

De wethouders schrijven zich tot eind 2020 in te zetten voor minder afval en grofvuil op straat; meer draagvlak voor het afvalbeleid; meer afvalscheiding.

In Voorburg-Midden zullen vanaf eind mei containerruimten in flats gebruikt gaan worden voor afvalscheiding en ophaal door Avalex. Avalex levert ook nieuwe containers en borden met informatie over welk afval in welke container moet.

In de wijk Prinsenhof krijgen huismeesters een sleutel zodat zij verstopte containers zelf kunnen aanpakken. Dat moet afvaldumpingen in die wijk terugdringen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter