Nieuws
Half miljoen voor parkeermaatregelen Damcentrum

Een zestal maatregelen om de parkeerdruk in het Damcentrum (Leidschendam) te verlichten kosten een kleine 500.000 euro. Daarnaast moet er nog 80.000 euro per jaar betaald worden aan extra handhavers en het beheer van een systeem met parkeersensoren. Dat heeft wethouder Juliette Bouw de gemeenteraad bericht.

Het invoeren van een blauwe zone in de parkeergarage Damplein moet ertoe leiden dat vijftien auto’s voortaan buiten het Damcentrum geparkeerd gaan worden. Extra kosten: 2000 euro. Het plaatsen van borden, de belijning en de uitgifte van ontheffingen (maximaal twee per omwonende) wordt betaald uit beschikbare budgetten.

Het vergroten van de blauwe zone Damcentrum moet 50 auto’s verdrijven uit het gebied. Die plaatsen komen op straat dus vrij. Bewoners met een eigen parkeerplek zullen die vaker benutten; werknemers zullen met een ander vervoermiddel komen. Kosten 20.000 euro (borden en belijning) plus 60.000 euro per jaar voor de handhaving.

Aanleg van een systeem van parkeersensoren en verwijzing naar lege plekken, moet vijftien auto’s naar andere parkeerplaatsen sturen. Mensen kunnen bovendien thuis al zien of er parkeerplaats is in het Damcentrum. Ze komen dan mogelijk op een ander tijdstip of kiezen een ander vervoermiddel. Kosten: 200.000 euro plus 20.000 euro jaarlijks voor onderhoud.

SJB wil als bouwer/ontwikkelaar van nog eens vier bouwprojecten in het Damcentrum deelauto’s aanbieden aan bewoners. Dat kan 28 auto’s schelen. Kosten zijn voor SJB.

Het gebruik van deelauto’s door andere bewoners kan niet gestuurd worden. Er wordt immers niet met vergunningen of ontheffingen met restricties gewerkt. Met name voor bewoners die de auto niet dagelijks gebruiken is een deelauto interessant. Het kan een reductie van 20 geparkeerde auto’s opleveren. Kosten: 150.000 euro.

De vijf maatregelen leveren zo 128 parkeerplaatsen op. Door de aanleg van 35 parkeerplaatsen in de middenberm Rijnlandstraat (kosten:87.500 euro), tien bij de Bolder (kosten: 25.000 euro) en 25 op een nieuw parkeerterrein achter de Venestraat (daar komen 70 plaatsen maar de meesten zijn voor omwonenden bestemd. Kosten zitten in budget verwerkt) komen er nog eens 70 bij.

In de verdere toekomst staan nog 42 plaatsen gepland in een ondergrondse parkeergarage Rijnlandstraat/Oude Trambaan (kosten 2,7 miljoen euro) plus 20 bij het bouwplan Damlaan/Rijnlandstraat (lokatie oude postkantoor. Kosten nog onbekend).

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter