Vandaag,  zaterdag 11 mei, is het Nationale Molendag.  Daarom zijn er volop activiteiten bij Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam en Poldermolen De Vlieger in Voorburg. Ook het  gemaal De Antagonist in Stompwijk is open. Niet open, maar wel te zien is de Molendriegang in Stompwijk.

Jong en oud tussen 11.00 en 16.00 uur welkom bij Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam, aan De Wiek 19. Al sinds 1643 zaagt de molen, prachtig gelegen aan de Vliet, planken uit grote boomstammen. De zaagmolenaars laten dit unieke proces zien en hopen dat er ‘op de wind’ kan worden gezaagd. Molengidsen leiden de bezoekers rond door de molen en verhalen over de geschiedenis van de molen, de werking van een houtzaagmolen en natuurlijk over wind en windkracht. Voor de kinderen is er alle gelegenheid om onder begeleiding met de figuurzaag aan de slag te gaan, met houten blokken te bouwen of een kleurplaat in te kleuren. Speciaal op deze dag is voor de kinderen een tollenmaker aanwezig.

Demonstraties met stoommachines en zendamateurs die live de lucht ingaan: er is vandaag van alles te doen rond de Voorburgse museummolen De Vlieger. Tussen 11.00 en 16.00 uur is men welkom aan het Essepad in de polder Essesteyn  voor een gratis rondleiding. Bovendien wordt deze dag om 14.30 uur de molentuin officieel geopend door Christiaan Huygens. Voor de jongste bezoekers is er een molen bouwplaat beschikbaar. Op het voorterrein voor de molen zijn de hele dag demonstraties van de Stoomgroep Leidschendam-Voorburg. Ze tonen verbluffende staaltjes van historisch vakmanschap. En aan de andere zijde zijn de radioamateurs actief in het kader van ‘Mills on the Air’ . (foto Charles Groeneveld e.a.)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter