Een verse Groentip van Stadsbeheer. ,,Het is niet echt een opvallende verschijning deze Azaleaknop vreter. Pas wanneer je stil blijft staan en eens goed naar de verdorde knoppen van de Rododendrons in Park Vreugd & Rust in Voorburg kijkt, zie je dit heel kleine paddenstoeltje. Ondanks dat de knop er dood uitziet barst zij van het leven. De Azaleaknop vreter heeft geen seksleven, dit wordt tenminste aangenomen, omdat er geen seksueel stadium bekend is. Dit schimmeltje verspreid zich heel slinks door haar schimmelsporen mee te laten liften op de Rhododendroncicade. Dit prachtig uitziende beestje komt van origine uit Noord-Amerika maar is sinds de jaren 30 van de vorige eeuw in Europa aanwezig. Ze heeft zich inmiddels verspreid over West- en Noord-Europa. De Cicade zelf lijkt geen grote schade aan te richten zij zet eieren af in de knop zodat zij de winterkou kunnen doorstaan. In april komen de larven uit die dan beginnen met eten. Op de foto kun je deze minuscuul kleine paddenstoelsoort goed zien. Heb je in je eigen tuin last van deze schimmel, geen paniek! Verwijder de aangetaste knoppen en gooi ze bij het restafval.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter