In de Koningkerk, Bruijnings Ingenhoeslaan 4 in Voorburg, wordt zondag 19 mei een bijzondere high-tea gehouden. Kunsthistorica Saskia Kuus verzorgt een dia-lezing over Kinderportretten in de Gouden Eeuw. De high tea is een gezellige ontmoeting op de zondagmiddag onder het genot van een kopje thee met iets lekkers en een goed programma. De deuren van de kerk gaan open om 14.00 uur. De dia-lezing begint om 15.00 uur.

Deze keer neemt Saskia Kuus de aanwezigen mee naar de Gouden Eeuw en vertelt zij over de kinderportretten die in de periode geschilderd werden door Nederlandse schilders. In de 17e eeuw kwam de schilderkunst in Nederland tot een ongekende bloei. Kunstschilders kregen zoveel opdrachten dat zij zich volledig konden specialiseren in één bepaald genre. Een groot aantal 17e-eeuwse schilders legden zich toe op het maken van portretten. Van al deze portretten zijn die van kinderen wel het meest aantrekkelijk. Schilders als Jan van Ravesteyn, Johannes Verspronck, Paulus Moreelse, Jan Claesz en Dirck Santvoort waren meesters in het portretteren van jongens en meisjes. In deze lezing vertelt Saskia Kuus u meer over de ontwikkeling van het kinderportret in de Gouden Eeuw: over de schilders en over de geportretteerde kinderen in hun kostbare kleding.

Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij werkte onder andere mee aan de tentoonstelling Kinderen op hun mooist. Het Kinderportret in de Nederlanden 1500-1700 in het Frans Hals Museum in Haarlem en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 2016 was zij gastconservator in het Haags Historisch Museum voor de tentoonstelling Gezichten uit de Gouden Eeuw – portretten van Jan van Ravesteyn, waarvoor zij tevens de publicatie verzorgde.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter