De strooiwagens van Rijkswaterstaat zijn in de winter van 2018/2019 minder uitgerukt dan eerdere jaren. Met iets meer dan 56 miljoen kilo zout is er een stuk minder gestrooid dan het tienjarig gemiddelde van 90 miljoen kilo per jaar. Rijkswaterstaat had aan het begin van de winter 200 miljoen kilo strooizout op voorraad. Vorige winter (2017/2018) is in totaal 90 miljoen kilo strooizout verbruikt en in de winter 2016/2017 was dat ruim 75 miljoen kilo.

Met iets meer dan 17 miljoen kilo zout voert de week van 20 tot 27 januari 2018 de boventoon van afgelopen winter. In deze week hebben de strooiwagens van Rijkswaterstaat ruim 262.000 kilometer gereden om de snelwegen schoon en veilig te houden. Dat is een afstand van maar liefst 6,5 keer de wereld rond. Met de inzet van 546 strooiwagens, 350 sneeuwschuivers, 2 Firestorms en een Lavastorm is de gladheid afgelopen winter bestreden.

De afgelopen winter was volgens het KNMI zacht. Vooral de maanden december en februari 2018 waren zeer zacht. Ondanks het zachte weer waren er deze winter zeker ook dagen met winterse omstandigheden. Op 16 december viel 1 tot 3 centimeter sneeuw die in een groot deel van het land enige tijd bleef liggen. Op 22 januari viel er in een groot deel van het land enkele centimeters. De avondspits was met 525 kilometer de drukste van dit jaar tot nu toe. Op 25 januari ontstond er gladheid door ijzel in het noordoosten waarvoor het KNMI code oranje uit gaf. Op 13 april zijn de strooiwagens voor het laatst uitgerukt. Dit was in de provincie Gelderland.

 
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter