B&W hebben een werkbezoek gebracht aan zeven agrariërs in het buitengebied rond Stompwijk en de Drie Molens. De zonnige fietstoer liep door het landelijke Wilsveen, de Onder- en Bovenmeer en over de Stompwijkseweg.

In drie groepen werden zes melkveebedrijven en één jongveebedrijf annex paardenhouderij bezocht. Er werden uiteenlopende gesprekken gevoerd over de druk op de landbouwsector, de klimaatverandering, natuurontwikkeling, bedrijfsopvolging en nevenactiviteiten als educatie, kaas maken en recreatie.

De zeven agrarische gastheren en -dames gaan dit jaar eveneens een hoofdrol spelen in de documentaire reeks ‘Boeren tussen Steden’ die medio oktober regionaal wordt uitgezonden. Op dit moment wordt achter de schermen hard gewerkt aan de opnames en tafelgesprekken op de agrarische locaties. De documentaire geeft een kijkje in de keuken van de lokale boeren en zal inzicht geven in de agrarische sector, kansen en bedreigen en de impact van de stedelijke omgeving.

Het initiatief voor de ‘Boeren tussen Steden’-reeks komt voort uit het alsmaar afnemend aantal boerderijen in het landelijk gebied. ,,Nu nog hebben we de kans om een stukje agrarisch erfgoed vast te leggen met de grondleggers van het gebied”, aldus initiatiefneemster Vicky van der Krogt.

Voor de gemeente sluit de documentaire aan bij het cultuurprogramma, burgerinitiatieven en het versterken van de cohesie in een wijk.

Op de foto’s (van Michel Groen) burgemeester Klaas Tigelaar bij boerderij Akkerlust/familie Van Boheemen en de wethouders Nadine Stemerdink en Astrid van Eekelen bij de biologische kaasboerderij De Vierhuizen/familie Van Leeuwen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter