Leidschendam-Voorburg is partner geworden van de Green Deal Aquathermie. Samen met 40 organisaties zet de gemeente zich daarmee in voor onderzoek naar de mogelijkheden van aquathermie. Aquathermie is energie uit water en een bron van duurzame verwarming van huizen en andere gebouwen. Het partnerschap past bij de ambitie om in 2050 een duurzame, gezonde gemeente te zijn, die CO2-neutraal is.

Wethouder Astrid van Eekelen: ,,Duurzaamheid is belangrijk, denk aan isoleren en spaarlampen om je energieverbruik te verminderen. Maar het gaat verder. In 2021 zal de gemeente met een plan moeten komen dat inzichtelijk maakt wat de mogelijke alternatieven zijn ter vervanging van de huidige gasgestookte cv-ketel. Eén van deze bronnen is aquathermie. Dit staat nog in de kinderschoenen, maar is een uitermate schone en bruikbare energiebron. We moeten de kansen ervan benutten.”

Leidschendam-Voorburg kan nu gebruik maken van alle kennis en ervaring van alle 40 organisaties binnen de Green Deal en uiteraard zelf praktijkvoorbeelden delen. Denk aan de Mall of the Netherlands. Hier hebben Dunea en eigenaar Unibal-Rodamco-Westfield een overeenkomst gesloten voor het benutten van de rivierwaterleiding van Dunea, zodat geen coolers nodig zijn en wordt bespaard op het gebruik van elektriciteit.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter