Donderdag 23 mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Ook blinden en slechtzienden kunnen zelfstandig in de gemeente stemmen. Met behulp van een stemmal en audiosysteem met koptelefoon kan een stem worden uitgebracht op een verkiezingskandidaat. Burgemeester Klaas Tigelaar is trots: ,,In Nederland hebben circa 350.000 mensen een visuele beperking. In onze gemeente zijn dat er naar schatting rond de 4.000. De gemeente behoort met het gebruik van de stemmal, samen met 18 andere gemeentes, tot de koplopers in Nederland. En dat de stemmal ook nog ontwikkeld is in het FabLab in Voorburg, maakt me extra trots.”

Hoe werkt het? Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon is te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt men dan het gewenste vakje rood. Meer informatie hierover is te vinden opwww.oogvereniging.nl/stemmen

De stemmal is in 2018 ontwikkeld door het FabLab, in het Alphagebouw in Voorburg. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar deden de gemeente Den Haag, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Veldhoven mee aan de pilot. Het stembureau in Leidschendam-Voorburg waar mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen is het Servicecentrum van de gemeente aan de Koningin Wilhelminalaan 2 in Leidschendam

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter