Nieuws
CDA wil invoering milieuzones verkennen

Het CDA wil dat B&W een verkenning te starten naar de invoering van milieuzones in Leidschendam-Voorburg. Aanleiding zijn cijfers waaruit blijkt dat de lucht in de gemeente sterk vervuild is. De helft van de vervuiling is afkomstig van uitstoot door auto’s, brommers en vrachtverkeer. ,,Het CDA vindt dat vervuiling bij de bron moet worden aangepakt”, aldus CDA-gemeenteraadslid Gijs Dupont. ,,Er wordt ook steeds meer bekend van de negatieve effecten van vervuilde lucht op de gezondheid. Vooral de effecten op kinderen en ouderen zijn groot. Dus de gemeente heeft dan ook de taak en de verantwoordelijkheid om de situatie te verbeteren.”

Door Nederland heen zijn er diverse vormen van milieuzones. Zo is er in Rijswijk een milieuzone voor vervuilend diesel vrachtverkeer, werkt Den Haag aan een milieuzone voor tweetakt brommers en scooters en mag men het centrum van Utrecht niet in met een dieselauto van voor 2001. De rijksoverheid is onlangs met voorstellen gekomen om tot harmonisatie van milieuzones te komen om wildgroei van lokale regels te voorkomen. Het CDA is benieuwd of een milieuzone voor brommers, vrachtverkeer of personenauto’s in Leidschendam-Voorburg – of delen van de gemeente – de luchtkwaliteit kan verbeteren. 

,,We begrijpen uit de lokale metingen en klachten van omwonenden dat in het Damcentrum, Huygenskwartier en rondom winkelcentra extra veel vervuiling is. Dit zijn juist gebieden waar onze inwoners recreëren, dus juist daar wil je vervuiling beperken”, aldus Dupont.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter