Nieuws
Zestig is goede snelheid in bebouwde kom

Als het in de gemeente om het bestrijden van luchtvervuiling door het verkeer gaat, is 60 kilometer per uur de snelheid waarbij auto’s de minste luchtvervuiling veroorzaken. Dat betoogde wethouder Astrid van Eekelen tijdens een debat in de gemeenteraad over de luchtkwaliteit.

Zij reageerde op een voorstel van Marie-Christine van der Gronde (GroenLinks). Die stelde vier maatregelen voor om de lokale luchtvervuiling door verkeer tegen te gaan: nul emissiezone’s voor auto’s en vrachtverkeer; bouwen bij openbaar vervoerhalten; betaald parkeren; maximum snelheid naar 30 kilometer per uur. Van der Gronde betoogde dat 25 procent van alle luchtvervuiling wordt veroorzaakt door lokaal verkeer.

Van der Gronde vroeg B&W om een plan te gaan maken ter verbetering van de luchtkwaliteit rondom bestaande gevoelige bestemmingen, met bijzondere aandacht voor mogelijkheden tot aanpassing van verkeerssituaties. Gevoelige plekken zijn plaatsen waar veel kinderen, ouderen en zieken verblijven of komen.

Van Eekelen noemde betaald parkeren ‘een politieke zaak’. Nul emissiezones is een kwestie die binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag wordt besproken. De wethouder wil de invoering van milieuzone’s (idee CDA om zo oude dieselvrachtwagens, dieselauto’s, brommers en scooters te kunnen weren) wel gaan onderzoeken mits de gemeenteraad daarvoor geld uittrekt. Of lokale zone’s doelmatig zijn betwijfelde de wethouder. ,,We liggen tussen snelwegen. Veel vervuiling komt van buiten.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter