Nieuws
D66 kraait victorie

Nooit meer sporten op rubbervelden dankzij D66’. Onder deze kop heeft D66 een persbericht uitgebracht naar aanleiding van het besluit van B&W om op kunstgrasvelden voortaan kurk als vulmiddel te gaan gebruiken in plaats van rubbergranulaat (vermalen oude autobanden).

Het was D66-gemeenteraadslid Mahjoub Mathlouti die B&W tot drie keer toe schriftelijke vragen stelde en een debat aanvroeg met verantwoordelijk wethouder Nadine Stemerdink (PvdA) toen bekend werd dat een nieuw kunstgrasveld bij de VV Wilhelmus rubbergranulaat als vulmiddel zou krijgen.

In eerste instantie hield de wethouder vast aan het rubbergranulaat. Dat zou goedkoper zijn en de wetenschap – waaronder het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) was volgens haar niet eenduidig over de gezondheidsrisico’s voor sportende kinderen. Bovendien waren er maatregelen mogelijk om te voorkomen dat het rubbergranulaat in het milieu zou komen.

Dat de wethouder nu toch voor kurk kiest verklaart zij zelf door nieuwe inzichten bij het RIVM en het Europese agentschap voor chemische stoffen. De normen voor het granulaat wil het RIVM strakker maken. Het Europese agentschap pleit zelf een verbod op het gebruik op sportvelden.

Mathlouti is heel blij met de uitkomst. ,,Het is natuurlijk wel opmerkelijk dat de wethouder eerst zegt het RIVM te volgen en dus te kiezen voor rubbergranulaat. Om vervolgens enkele weken later alsnog te kiezen voor kurk.” Volgens Mathlouti betekent dat linksom of rechtsom dat wethouder Stemerdink eerder niet alle informatie scherp had.

In een brief aan de gemeenteraad stelt Stemerdink dat het prijsverschil tussen kunstgrasvelden met rubbergranulaat en kurk oorspronkelijk op 40.000 euro werd berekend. Als het renoveren en opruimen van oude kunstgrasvelden met het granulaat worden meegenomen en ook de kosten van bodemsanering is het prijsverschil weg.

Het beheer van een kurkveld is nu wel 4000 euro per jaar duurder dan een granulaatveld. B&W zullen de gemeenteraad nog een voorstel doen hoe die kosten binnen de begroting op te vangen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter