De tuin van Hofwijck als een beeldentuin. In de jaren vijftig is dat een enkele keer geprobeerd, maar al meer dan een halve eeuw gebeurde dat niet. En dat terwijl de tuin er zo geschikt voor is. Door de ruim 900 meter lange en meer dan twee meter hoge hagen wordt de tuin van Constantijn als het ware in compartimenten verdeeld. Na iedere hoek die je omslaat zie je iets nieuws. Voor een beeldententoonstelling is dat ideaal. Dat bleek ook vorig jaar, toen Eppe de Haan het spits afbeet met zijn monumentale marmeren sculpturen.

Door het succes van die eerste editie bleek het mogelijk internationaal bekende beeldhouwers te interesseren om op Hofwijck te exposeren. Dit jaar zal dat Helaine Blumenfeld zijn. Zij is geboren in New York, was leerling én assistent van Ossip Zadkine in Parijs en woont en werkt op twee plekken:  het Engelse Cambridge en Pietrasanta. Zij werkt dan ook in marmer, naast brons en terracotta. Het grootste deel van haar werk is abstract, vaak met een referentie aan organische vormen. De plekken en collecties opnoemen waar haar werk te zien is zou leiden tot een lange lijst. Google haar en je ziet het.

We begonnen de opnamen voor onze film een week geleden in de marmergroeven van Carrara. Dat marmer als materiaal is de rode draad gebleven, met hier en daar uitstapjes naar brons en glas. Bij Helaine Blumenfeld, met wie we de film afsluiten, zal het marmer weer centraal staan. Dat is het materiaal waarin ze haar meest monumentale sculpturen maakt. Het beeld ‘Spirit of Life’, bovenaan deze tekst afgebeeld, is daar een voorbeeld van. Met een hoogte van ruim vier meter zal dat straks prachtig uitkomen op het terras voor het huis.

Helaine Blumenfeld heeft in het centrum van Pietrasanta een prachtig en heel licht atelier. Voor de film liet ze ons zien hoe ze daar op klein formaat ideeën uitwerkt tot een ontwerp, wat ze daarna realiseert in Studio Sem. Ook sprak ze voor de camera met John Sillevis over  wat haar als kunstenaar inspireert. Een kernachtig betoog, met mooie en heel persoonlijke uitspraken.

Voor ons was het nu tijd om de koffers te pakken en in Pisa op het vliegtuig naar Schiphol te stappen. Terugkijkend mag je stellen dat het een enerverende week was, waarin we veel indrukken hebben opgedaan en fantastische – al zeggen we het zelf – opnamen hebben kunnen maken. Voor een klein museum als Huygens’ Hofwijck zou zo’n onderneming financieel niet mogelijk zijn zonder de hulp van vrijwilligers. In de eerste plaats zijn dat natuurlijk Jacques van Herten en Desi Goudman, voor wie dit alweer de derde langere film voor Hofwijck is. Daarnaast moeten we John Sillevis en Eppe de Haan bedanken, die de film met ons maakten en die in Pietrasanta veel deuren voor ons openden.  En zonder de hulp van Evert van de Graaff, gewaardeerd  lid van de Vereniging Hofwijck, wiens bedrijf de film financieel mede mogelijk maakte, was er helemaal geen film geweest.

En nu bent u natuurlijk benieuwd naar de première. Nu, vanaf zaterdag 22 juni bent u van harte welkom op Huygens’ Hofwijck, voor de film en de tentoonstelling. En natuurlijk ook in Museum Swaensteyn, waar dan volstrekt ander maar even interessant werk te zien zal zijn. Voorburg Sculptuur 2019, mis het niet!

(Tekst: Peter van der Ploeg / Foto’s: Helaine Blumenfeld, ‘Spirit of Life’ & Helaine Blumenfeld in haar  atelier in Pietrasanta)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter